Mastercard ukončí vydávanie platobných kariet s magnetickým prúžkom

Do roku 2033 budú kreditné a debetné karty Mastercard bez typického magnetického prúžku. Namiesto toho budú využívať nový typ biometrie, ktorý má byť bezpečnejší.

18.08.2021 06:00
platobný terminál, kontaktná platba, platobná... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Platobné debetné a kreditné karty s typickým čiernym magnetickým prúžkom na zadnej strane nosí v peňaženke takmer každý. História magnetických prúžkov sa začala písať ešte v 60. rokoch minulého storočia, keď ich spoločnosť IBM začala vyvíjať ako možný identifikátor pre zamestnancov CIA. Nápad sa napokon ujal a neskôr si ho adoptovali aj vydavatelia platobných kariet.

Firma Mastercard v týchto dňoch uviedla, že je na čase prúžky nahradiť inou, bezpečnejšou, alternatívou. Do roku 2033 postupne prestane vydávať karty s magnetickým prúžkom. Očakáva sa pritom, že už v roku 2024 bude tento typ kariet vo vybraných európskych krajinách prežitkom, keďže bezkontaktné platby sa stanú zlatým štandardom. V Spojených štátoch bude prechod pomalší a očakáva sa, že začne najskôr v roku 2027. O dva roky neskôr už Mastercard nebude vydávať žiadne nové karty s magnetickým prúžkom. V roku 2033 budú z trhu stiahnuté posledné takéto karty, ktorým skončí ich platnosť.

Spoločnosti Visa, American Express či Diners Club sa k podobnému kroku zatiaľ formálne neodhodlali a takýto zámer ešte neohlásili. Je však pravdepodobné, že aj ony budú Mastercard nasledovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #platobná karta #Mastercard