Google vďaka umelej inteligencii dokáže prehrávať hudbu aj cez 2G sieť

Streamovanú hudbu bude vďaka novej technológii možné počúvať aj pri veľmi pomalom 2G pripojení. Google si na pomoc privolal umelú inteligenciu.

22.08.2021 06:00
hudba, počúvanie, spotify, apple, beats,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak používate niektorú zo streamovacích služieb na prehrávanie hudby, určite viete, že pri zlom pokrytí mobilným signálom alebo pomalej Wi-Fi sieti nemusí byť počúvanie hudby plynulé, prípadne v očakávanej kvalite. Google však vynašiel unikátny spôsob, ako hudbu prenášať aj cez pomalé internetové pripojenie na úrovni mobilných 2G sietí. To doposiaľ nebolo takmer vôbec možné. V týchto dňoch predstavil špeciálny zvukový kódek SoundStream, ktorý na kódovanie a dekódovanie signálu využíva umelú inteligenciu.

Zvukový kódek je využívaný na komprimovanie audiosignálu s cieľom znížiť nároky na prenos a ukladanie dát. V ideálnom prípade kódek zvuk „zbalí“ tak, že po rozbalení bude takmer identický s originálom na vstupe. SoundStream, ktorý vychádza z kódeku Lyra, využíva takzvaný kóder, dekóder a kvantizátor. Podstatou je fakt, že kóder dokáže premeniť zvuk na kódovaný signál, ktorý je komprimovaný pomocou kvantizátora a následne spätne skonvertovaný na zvuk pomocou dekódera. Výhodou je, že tak kóder ako aj dekóder môžu fungovať nezávisle a prenášať zvuk cez internet, ktorý je následne premenený na výsledný výstup bez ohľadu na vzorkovaciu frekvenciu.

Zjednodušene povedané, vďaka učiacej sa umelej inteligencii, ktorá je do celého procesu kódovania a dekódovania zapojená, bude možné streamovať hudbu aj pri prenosových rýchlostiach v rozpätí 3 až 18 kbit/s. Presné detaily fungovania nového kódeku si Google zatiaľ necháva pre seba. Ak sa mu však podarí to, čo naznačuje, bude to dozaista veľká vec.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #streamovacia služba #prehrávanie hudby #2G