EÚ možno zatlačí na výrobcov mobilov aby zjednotili nabíjacie konektory

Dlho očakávaná a pripravovaná regulácia by prinútila výrobcov smartfónov, aby zjednotili nabíjacie konektory. Najväčší problém môže mať Apple.

23.08.2021 15:30
apple magsafe, nabíjačka, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata

O zjednotení nabíjacích konektorov na mobiloch predávaných v krajinách Európskej únie sa rozpráva už tak dlho, že pre mnohých sa táto téma stala nekonečnou byrokratickou prestrelkou. Zdá sa však, že regulácia sa predsalen pomaly posúva dopredu. Európska komisia údajne už v septembri predstaví nový legislatívny návrh, ktorý by po odsúhlasení Európskym parlamentom mohol prinútiť výrobcov mobilov, aby zjednotili nabíjacie konektory. Pre väčšinu z nich by to nemal byť problém, až na Apple. Americká firma totiž dlhodobo vzdoruje akýmkoľvek snahám a tlakom zvonka, ktoré by ju donútili zmeniť vlastné štandardy.

Konkrétne, Apple vo svojich mobiloch od iPhonu 5 kontinuálne používa nabíjací konektor Lightning. Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by sa to malo v blízkej budúcnosti zmeniť. Firma totiž okrem iného využíva skutočnosť, že vďaka vlastnému konektoru a príslušenstvu kontroluje trh a v podstate majiteľov mobilov núti, aby si zakúpili jej vlastné “neuniverzálne” produkty. Argumentuje ale inak. Podobná legislatívna úprava by údajne poškodila inovácie a naopak by prispela k tvorbe väčšieho množstva odpadu, pretože by užívatelia boli donútení vymeniť svoje staré káble za nové.

Podľa agentúry Reuters je návrh regulácie na spadnutie a na rozdiel od návrhu EÚ z roku 2020, ktorý sa neujal, má byť nepriestrelný. Cieľom Únie má byť zníženie elektronického odpadu a pozitívny dopad na životné prostredie. Očakáva sa totiž, že pri použití univerzálnych nabíjačiek a káblov by užívatelia mohli využívať svoje “zásoby” a nekupovať ďalší jednoúčelový kábel, ak ten pôvodný náhodou prestane fungovať. Podľa nových pravidiel by výrobcovia mali zjednotiť nielen konektory v mobiloch, ale aj v tabletoch, foťákoch, hodinkách a čítačkách elektronických kníh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Apple #nabíjačka #konektor #nabíjanie #Lightning #univerzálna nabíjačka