Českí operátori už vypínajú 3G siete. Slovensko to ešte len čaká

Traja českí mobilní operátori začiatkom roka začali vypínať svoje 3G siete. Slovenských operátorov to ešte len čaká. Plány s ukončením prevádzky 3G však oficiálne priznal len Slovak Telekom.

30.10.2021 08:00
4G, 3G, LTE, mobilná sieť, operátor Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Mobilné siete tretej generácie už siahli na svoje limity a prakticky nič nové už nemôžu ponúknuť. Ich plnohodnotnou náhradou sú 4G siete, ktorými je pokrytá väčšina obývaného územia Slovenska. Paradoxom pritom je, že zastarané 2G siete sa ešte do dôchodku nechystajú. Minimálne nie v strednej Európe. V Austrálii ich pritom operátori kompletne vyradili z portfólia ešte v roku 2017. Mali však odlišnú stratégiu, ktorá počítala s tým, že minimálny štandard pri konektivite budú zabezpečovať 3G siete.

Mobilní operátori v Česku začali vypínať 3G siete už na začiatku tohto roka. Ako prvý sa k odvážnemu kroku podujal Vodafone, ktorý nasledovalo O2. Tretí operátor T-Mobile, ktorý je rovnako ako Slovak Telekom dcérskou firmou Deutche Telekom, vypne sieť na konci novembra. “Uvoľnené frekvencie 2100 MHz umožní operátorovi T-Mobile posilniť novšie technológie LTE a 5G. Obmena zlepší využitie rádiového spektra a zvýši dostupné rýchlosti pre mobilné dáta,” citoval operátora český denník Idnes.cz. Podobnú stratégiu zvolili aj O2 a Vodafone. Zisťovali sme preto, aké plány s prevádzkou 3G sietí majú slovenskí mobilní operátori.

Slovak Telekom o vypínaní 3G siete uvažuje

Magentový operátor ako jediný priznal, že s 3G sieťami v dlhodobom horizonte nepočíta. “O vypínaní 3G siete v blízkej budúcnosti uvažujeme, ale termín ešte nebol určený. 2G sieť neplánujeme vypínať, rátame s ňou v ďalších rokoch popri 4G a 5G sieti,” komentoval hovorca spoločnosti, Michal Korec. Operátor v súčasnosti analyzuje, kedy by bolo ukončenie jej prevádzky najvhodnejšie. “Po 15 rokoch vnímame, že 3G siete dorazili do poslednej fázy životného cyklu. Drvivá väčšina dátových zákazníkov i dátovej prevádzky už prešla do 4G siete s oveľa väčšou kapacitou i rýchlejšími nadstavbami. Neplánujeme už ani ďalšie investície do kapacity alebo pokrytia 3G, t.j. skončí cca na úrovni 81 percent,” upresnil M. Korec. Základnú konektivitu pre mobilné služby a SMS budú v Telekome zabezpečovať už len 2G siete. Zaujímavé pritom je, že z pohľadu prenosu dát už dnes zohrávajú 3G siete len malú úlohu. Z celkového objemu prenesených dát majú podiel menej ako 3 percentá.

Orange vypínať 3G zatiaľ neplánuje

Na rozdiel od Slovak Telekomu má Orange podľa slov hovorkyne Alexandry Piskunovej odlišnú stratégiu. “Úplné vypnutie 3G siete zatiaľ neplánujeme. deme cestou tzv. postupného refarmingu, t.j. časť frekvenčného spektra, ktoré sa už nepoužíva pre 3G, využívame pre služby siete LTE/4G. Časť 3G pásma (frekvencie v pásme 2100MHz) používame pre 4G sieť,” dodala A. Piskunová. Keďže Orange má v súčasnosti najvyššie pokrytie na Slovensku, časť z prevádzky, a to najmä na redšie obývaných územiach, stále prebieha cez 3G sieť. Túto sieť stále využíva viac ako 30 percent zákazníkov mobilných služieb Orangeu.

4ka od začiatku stavila na 4G. 3G ponúka len cez národný roaming

Keďže 4ka vlastnú 3G sieť neprevádzkuje a využíva len tzv. národný roaming, v súvislosti s jej využívaním je tak závislá na rozhodnutiach partnera, ktorým je od roku 2017 Orange. V rámci výstavby a prevádzky vlastnej siete sa od začiatku spoliehala primárne na 4G technológiu. “V blízkej budúcnosti budeme ďalej rozvíjať nastupujúcu generáciu 5G sietí. Paradoxne 2G siete nemáme v pláne v blízkej dobe vypínať a využívať sa budú naďalej pre základnú službu na telefonovanie,” uviedol hovorca 4ky, Pavel Ďurík. “Novšie 4G a 5G siete dokážu oproti predošlým generáciám sietí efektívnejšie využiť spektrum a umožňujú dosahovať vyššie prenosové rýchlosti. V našej 4G sieti pokrývame viac ako 82% populácie Slovenska,” doplnil P. Ďurík.

Redakcia o stanovisko požiadala všetkých štyroch mobilných operátorov. O2 na novinárske otázky v čase publikovania článku neodpovedalo.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Slovak Telekom #Orange #O2 #4G #5G #3G #4ka #mobilné siete