Huawei má ďalší problém. Prezident Biden mu zablokoval prístup k licenciám

Komponenty firiem Huawei a ZTE už v Spojených štátoch nebudú môcť používať mobilní operátori ani poskytovatelia internetu. Národný regulátor tiež žiada o možnosť odobrať už udelené licencie.

13.11.2021 09:00
nožnice, kábel, prestrihnutie, odstrihnutie od... Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Čínska firma je kvôli údajnej spolupráci s čínskou vládou dlhodobo v nepriazni amerických úradov. Bývalý prezident Trump ju zaradil na čierny zoznam, čo firme vo výraznej miere skomplikovalo nielen podnikanie v Spojených štátoch, ale prakticky po celom svete. Huawei tak nemohol nakupovať mnohé komponenty, či dokonca spolupracovať s americkými firmami a dodávateľmi. Očakávania, že novovymenovaný prezident Biden rétoriku otočí, sa nenaplnili. Deje sa presný opak.

Prezident Biden v týchto dňoch podpísal vyhlášku, ktorá zakazuje používanie komponentov firiem Huawei, ZTE ako aj troch ďalších v rámci sieťovej infraštruktúry v Spojených štátoch. Komponenty tak nebudú môcť nakupovať a používať ani mobilní či internetoví poskytovatelia. Pôvodný návrh získal podporu tak u demokratických ako aj republikánskych senátorov, ktorí o ňom hlasovali 28. októbra.

Americká Federálna komunikačná komisia FCC v marci uviedla, že až 5 čínskych firiem predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť. Okrem Huawei a ZTE do zoznamu patria aj firmy Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology a Zhejiang Dahua Technology. Keďže FCC je len kontrolným orgánom, nevyžadovalo sa, aby spoločnostiam napriek potenciálnym rizikám zabránilo pri zapájaní sa do tendrov. FCC však po novom žiada viac právomocí a rovnako tak aj možnosť odobrať firmám už udelené licencie.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #FCC #Huawei #americká administratíva