Instagram od užívateľov požaduje videá ich tváre. Overuje, či sú skutoční

Ak váš účet Instagram vyhodnotí ako podozrivý, môže vyžadovať, aby ste nahrali svoje video zachytávajúce tvár. Bez neho účet obmedzí alebo úplne zablokuje.

20.11.2021 08:00
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

V prípade, že používate Instagram na sledovanie svojich obľúbencov, no sami na ňom nie ste príliš aktívny, aplikácia vás môže vyzvať na kontrolu autenticity. Kvôli údajnej ochrane proti botom Instagram postupne zavádza nový mechanizmus, ktorý má za úlohu overiť, že účet vlastní a používa reálna osoba. Takýmto spôsobom chce bojovať proti falošným účtom, ktoré sú založené len za účelom zvyšovania počtu sledujúcich a predávané na čiernom trhu.

Mechanizmus automaticky vyhodnocuje, či je účet podozrivý. Ak áno, Instagram v aplikácii užívateľa vyzve aby sa pozeral do kamery a postupne hlavu natáčal rôznymi smermi tak, aby bola zachytená z rôznych uhlov. Systém potom video vyhodnotí a uloží na server pre prípadné opätovné overenie autenticity. Instagram však sľubuje, že video bude na serveroch uložené maximálne 30 dní a následne bude odstránené. Zároveň nemá byť použité na rozpoznanie identity či zber biometrických údajov.

Ak užívateľ nebude súhlasiť s odoslaním videa a overením autenticity, Instagram mu môže účet obmedziť alebo úplne zablokovať. Novinku sme mali sami možnosť vyskúšať. Po nahratí videa Instagram potvrdil overenie autenticity a účet opätovne obnovil. O kontrolnom mechanizme sociálna sieť hovorila už minulý rok. Jeho zavedenie ale niekoľkokrát odložila kvôli problémom s odosielaním videa a následnom overovaní.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Instagram #overenie identity