Test: Vyskúšali sme dva externé disky od Western Digital. Prekvapili rýchlosťou

Kým jeden z diskov ponúka dobrý pomer ceny a kapacity, druhý vyniká bezkonkurenčnými prenosovými rýchlosťami. Nie vždy však má význam si za rýchlosť priplácať.

29.11.2021 08:00
Western Digital, externý disk, SSD Foto:
Western Digital Black_P50.
debata (8)

Možno si spomeniete na časy, kedy vlastniť externý disk znamenalo vlastniť ťažké, nespratné a v niektorých prípadoch aj pomalé dátové úložisko. Až postupom času sa externé disky zmenšovali a ich kapacita začala byť zaujímavá aj pre potreby uchovávania väčších záloh alebo veľkoobjemných dát. Ešte donedávna boli zlatou strednou cestou harddisky s kapacitami stoviek gigabajtov až jednotiek terabajtov. Postupne ich však zo scény vytláčajú externé SSD disky, ktoré majú veľké množstvo výhod. V prvom rade sú odolné, menej náchylné na otrasy a nešetrné zaobchádzanie, v druhom sú oveľa rýchlejšie a ich cena už nie je zarážajúco vysoká. Nám sa do rúk dostali dva zaujímavé externé SSD disky od spoločnosti Western Digital. Kým jeden je určený pre menej náročných spotrebiteľov, druhý uspokojí aj tých najnáročnejších.

Lacný, kompaktný a odolný

Aj keď pri prvom prívlastku sa možno mnohí pozastavia, faktom je, že s cenou necelých 80 eur za 512 gigabajtov patrí WD Elements SE naozaj k tým lacnejším. Dostupný je v kapacitách 480 gigabajtov a 1 a 2 terabajty. S počítačom komunikuje cez rýchlejší port USB 3.0 a podľa výrobcu má prenosové rýchlosti do 400 MB/s pri čítaní. Rýchlosť zápisu však na svojich stránkach neuvádza. Podľa našich testov však bola firma zbytočne skromná. Rýchlosť čítania sme totiž namerali až na úrovni 430 megabajtov za sekundu. Pri zápise sme sa dostali na úroveň blízku 300 megabajtom za sekundu. Ani to nie je hodnota, za ktorú by sa mal Western Digital hanbiť. Samozrejme všetko záleží od veľkosti súborov a ich množstve. Všeobecne platí, že čím viac drobných súborov na disk presúvate, tým je rýchlosť zápisu pomalšia.

Western Digital Elements SE. Foto: Tomáš Švec
Western Digital, externý disk, SSD Western Digital Elements SE.

Tento disk môže byť zaujímavou alternatívou aj pre tých, ktorí si naň uložia svoju videotéku vo vysokom rozlíšení. Ani pri prehrávaní videa uloženého na disku vo Full HD a 4K rozlíšení sme nezaznamenali sekanie či problémy s trhaním obrazu. Ak by sme však niečo mali výrobcovi vytknúť, bolo by to použitie zastaralého konektoru. Oveľa radšej by sme videli klasický a univerzálnejší USB-C konektor.

Exterémne rýchly disk pre najnáročnejších

Keď sme už hovorili o rýchlostiach, 400 MB/s je akousi strednou triedou. Existujú však aj disky, ktoré sa dokážu pochváliť s rýchlosťami až do 2000 Megabajtov za sekundu. Áno, sú päťnásobne rýchlejšie, a to nielen pri čítaní ale aj zápise. WD_Black P50 patrí do tejto skupiny. O jeho výnimočnosti napovedá aj zvláštny industriálny dizajn, ktorý vzdialene pripomína pamäťový modul RAM. Hneď na úvod je ale potrebné podotknúť, že iným diskom sa nesnaží konkurovať cenou. Za verziu s 500 GB úložiskom totiž zaplatíte zhruba 150 eur, za terabajtový variant ešte o stovku viac. Disk je takisto o čosi hrubší a väčší, no stále to nie je faktor, ktorý by ho diskvalifikoval.

Western Digital Black_P50. Foto: Tomáš Švec
externý disk, Western Digital, SSD Western Digital Black_P50.

Disk sa k počítaču pripája (našťastie) cez klasický USB-C konektor, takže odpadá potreba použitia adaptérov či neuniverzálnych káblov. Veľkou výhodou je tiež, že je kompatibilný s hernými konzolami Sony PlayStation a Microsoft Xbox One. To znamená, že ak má vaša konzola zaplnené miesto, viete ho veľmi jednoducho rozšíriť bez potreby kompromisov. Pri rýchlostiach je ale potrebné dodať, že maximá budú môcť využiť len majitelia počítačov s najnovšími USB 3.2 konektormi (generácia 2×2). Väčšina nových počítačov (vrátane nového MacBooku Pro) podporuje len druhú generáciu USB 3.2 s prenosovými rýchlosťami do 10 Gbit/s, čo je polovica dosiahnuteľného maxima SSD disku P50. Ešte o čosi staršie počítače s USB 3.2 prvej generácie dokážu prenášať dáta s rýchlosťami “len” do 5 Gbit/s. Ak teda váš notebook či počítač nepatrí do prvej skupiny, odporúčame poobzerať sa po lacnejších a o čosi pomalších SSD diskoch, pri ktorých si nepriplatíte za niečo, čo nemôžete využiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #externý disk #WD #P50