Tip: Sedem tipov na vianočné darčeky na poslednú chvíľu, ktoré nakúpite aj online

Tvrdý lockdown mnohým prekazil plány s nákupom vianočných darčekov. Našťastie eshopy naďalej fungujú a kuriéri doručujú balíky. Prinášame vám sedem zaujímavých tipov na vianočné darčeky, ktoré potešia najmä nadšencov elektroniky a technológií.

10.12.2021 06:00
vianoce, žena, darčeky, vrátenie tovaru, tablet, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zimné rukavice aj na dotykový displej a multifunkčný batoh

Nie sú to síce typickí zástupcovia technologických hračiek, no určite ich ocenia majitelia mobilov a notebookov. Rukavice Digits Touchscreen Gloves sa hodia najmä do zimného počasia. Okrem toho, že ruky udržia v teple, sú vyrobené zo špeciálneho vodivého vlákna, vďaka ktorému je možné ovládať dotykový displej. Batoh Arcus, ktorý rovnako ako rukavice vyrába firma Moshi zas ponúka nadštandardný priestor pre všemožnú elektroniku, ktorú by si obdarovaný mohol so sebou zobrať na cesty či potulky po Slovensku. Do batohu sa zmestí notebook, foťák, objektívy, príslušenstvo a aj zopár kusov oblečenia. Má veľké množstvo rôznych priehradiek, čo uľahčuje manipuláciu.

Batoh Moshi Arcus Multifunctional Backpack Foto: Moshi
Moshi Arcus Multifunctional Backpack Batoh Moshi Arcus Multifunctional Backpack

Moshi Digits Touchscreen Gloves – cena: 29 eur

Moshi Arcus Multifunctional Backpack – cena: 190 eur

Čítačka elektronických kníh

Čítačka kníh je univerzálnym darčekom, ktorý poteší každého, kto nemá voči elektronickým knihám predsudky. Nová čítačka Kindle Paperwhite, ktorú sme mali možnosť aj otestovať ponúka za málo peňazí veľmi veľa muziky. Okrem najnovšieho hardvéru ponúka aj veľký, až 6,8-palcový displej s jemným rozlíšením a možnosťou zmeny intenzity podsvietenia ako aj farebnej teploty. Aj preto nehrozí, že obdarovaný by po čítaní kníh vo večerných hodinách nemohol zaspať. Čítačka je navyše vodotesná, takže čítať knihy je možné doslova kdekoľvek – v kresle, vo vani či vo vírivke.

Čítačka Amazon Kindle Paperwhite 2021 Foto: Amazon
Amazon Kindle Paperwhite 2021 Čítačka Amazon Kindle Paperwhite 2021

Amazon Kindle Paperwhite 2021 – cena: 130 eur

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Smart hodinky pre deti

Detské hodinky s inteligentnými funkciami v minulosti nemali tú najlepšiu povesť. Predovšetkým ich čínski výrobcovia boli terčom kritiky kvôli nedostatočnej ochrane dát a sledovania polohy detí. Našťastie doba sa zmenila a v súčasnosti už detské hodinky ponúkajú pokročilé funkcie bez bezpečnostných dier. Firma Lamax napríklad ponúka hodinky, ktoré fungujú s iOS aj Androidom, je cez ne možné telefonovať a nemajú problém ani s ponorením do vody. Nie je sa preto potrebné obávať, že ich deti okamžite zničia. Rodičia ich môžu použiť aj na kontrolu, či deti dorazili do školy či ku kamarátom včas, prípadne, či sa niekam nezatúlali. Hodinky nielen sledujú polohu cez GPS, ale zaznamenávajú aj históriu a majú SOS tlačidlo na privolanie pomoci.

Hodinky Lamax Watch Y2 Foto: Lamax
lamax watchy2 Hodinky Lamax Watch Y2

Lamax WatchY2 – cena: 80 eur

Online predplatné na zvládanie stresu a nepohody

Mnohí ľudia, ktorí musia chtiac-nechtiac pracovať z domu, musia čeliť úplne novým osobným výzvam pri oddelení práce od súkromia. Ochrana duševného zdravia snáď nebola nikdy aktuálnejšou témou, než v posledných dvoch rokoch. Pomôcť môžu rôzne aplikácie, ktoré pomáhajú ľuďom nielen relaxovať a meditovať, ale aj učiť ich takzvanému všímavému stavu mysle (angl. mindfulness). Táto technika je veľmi účinná v boji proti stresu, úzkostiam, depresiám či pracovnému a citovému vyťaženiu. K dispozícii je hneď niekoľko aplikácií (na mobil aj na počítač) s predplatným, ktoré môže obdarovaného takisto potešiť. Väčšina z nich je však dostupná len v angličtine.

Predplatným denníka Pravda darujete viac ako len noviny

Zabezpečte svojim blízkym prísun kvalitných a overených informácií počas celého roka aj s obľúbenými prílohami. Predplatné Pravdy môžete teraz navyše získať aj s rôznymi darčekmi – palivovou kartou, balíčkom na pečenie aj s kuchárskou knihou či balíkom kníh pre celú rodinu. Navyše sa vďaka predplatnému zaradíte aj do Veľkej zimnej súťaže pre predplatiteľov a môžete získať niektorú z cien za 5 000 eur. Pozrite si ponuku predplatného a vytlačte si aj darčekový poukaz, ktorý si vaši blízki môžu nájsť pod vianočným stromčekom.

Aplikácia na meditáciu a nácvik všímavosti... Foto: Headspace
headspace Aplikácia na meditáciu a nácvik všímavosti Headspace.

Headspace – cena: od 60 eur ročne

Balance – cena: prvý rok zadarmo

Pzizz – cena: 60 eur ročne

Breethe – cena: 70 eur ročne

Predplatné s audioknihami

Audioknihy sú skvelou alternatívou ku klasickým knihám. Ocenia ich najmä tí, ktorí majú veľmi málo času na čítanie, veľa cestujú alebo len majú po celodennej práci za počítačom príliš unavené oči. Audioknihy sú však o čosi drahšie než bežné elektronické knihy, keďže náklady na ich tvorbu sú oveľa vyššie. Knihy väčšinou číta buď samotný autor alebo profesionálny dablér, takže výsledok takmer vždy stojí za to. Mnohých pri audioknihách navyše fascinuje aj skutočnosť, že celú knihu dokážu vypočuť za 4–5 hodín, kým prečítanie knihy by im trvalo výrazne dlhšiu dobu. Na trhu je niekoľko predplatných s audioknihami. Najväčší katalóg so slovenskými a českými titulmi má server audiolibrix, s anglickými zasa služba Audible od Amazonu. Opäť preto záleží, či obdarovanému bude viac vyhovovať slovenský preklad alebo anglické hovorené slovo.

Audiolibrix (slovensky) – od 7 eur za jednu knihu

Audible (anglicky) – 10 eur mesačne (neobmedzene)

Slúchadlá pre dámy aj pre pánov

Nie sú slúchadlá ako slúchadlá. Obzvlášť dámy určite ocenia netradičné farby a tvary, ktoré niektorí výrobcovia slúchadiel ponúkajú. Huawei len prednedávnom predstavil dámsku kolekciu slúchadiel Freebuds Lipstick v červenej farbe, ktoré sú ukryté v krabičke pripomínajúcej rúž. Ponúkajú pritom všetky prémiové funkcie, ktoré by ste mohli oceniť pri každodennom počúvaní hudby na cestách. Vďaka pokročilej funkcii potlačenia okolitého hluku je možné hudbu počúvať nerušenie aj počas cestovania vo vlaku či v autobuse. Pánov zas môžu potešiť slúchadlá Samsung Galaxy Buds2 s uzatvorenou konštrukciou a podporou aktívneho potlačenia hluku, hlasovým asistentom a odolnosťou voči vode. Zaujímavá je aj vysoká výdrž na batériu na úrovni 7.5 hodiny s možnosťou ďalších necelých troch dobití v prenosnom puzdre.

Slúchadlá Huawei FreeBuds Lipstick. Foto: Huawei
Free Buds Lipstick, Huawei, slúchadlá Slúchadlá Huawei FreeBuds Lipstick.

Huawei Freebuds Lipstick – cena 250 eur

Samsung Galaxy Buds2 – cena: 150 eur

Výkonný mobil s podporou 5G za menej než 400 eur

Čínska firma Oppo je známa svojimi mobilmi, ktoré ponúkajú nadštandardný pomer výkonu, výbavy a ceny. Zavedené konkurenčné značky si zväčša za mobily s podobnými parametrami vypýtajú o stovku či dve naviac. Model Reno5 Z 5G je výborne vybavený mobil strednej triedy s hardvérom, ktorý by ste ešte pred rokom či dvoma našli len u najdrahších mobilov. Ponúka veľký 6,4-palcový Amoled displej, 48 Megapixelový foťák s podporou umelej inteligencie a nadštandardne veľkú batériu s kapacitou 4310 mAh. Na zadnej strane má okrem hlavného foťáku ešte ďalšie dva objektívy, ktoré dokážu zachytiť objekty pod väčším uhlom či s veľkým priblížením. Nechýba ani hĺbková kamera pre zaznamenanie hĺbky obrazu a dodatočnú úpravu fotiek. Poteší aj zrýchlené nabíjanie 30-Wattovou nabíjačkou, čítačka odtlačkov prstov pod displejom a takisto podpora dvoch SIM kariet, ktorá už takisto nebýva úplne bežná.

Oppo Reno 5Z 5G Foto: Oppo
oppo reno 5z 5G Oppo Reno 5Z 5G

Oppo Reno 5Z 5G – cena 350 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné darčeky #vianočné tipy #Vianoce 2021