Aj čínsky výrobca dronov DJI je na americkom čiernom zozname. Zatiaľ len symbolicky

Americké úrady rozšírili zoznam firiem, ktoré sú zaradené na zoznam "neželaných" a problematických. Najnovšie medzi ne pribudol čínsky výrobca dronov DJI.

21.12.2021 08:00
debata

Firmu DJI poznajú snáď všetci fanúšikovia technológií. Čínska spoločnosť sa preslávila svojimi komerčnými dronmi, ktoré vďaka nízkym cenám doslova zľudoveli. DJI bolo takisto veľmi flexibilné pri prispôsobení sa európskej a americkej legislatíve, ktoré výrazne obmedzenú používanie dronov s hmnotnosťami nad 350 gramov. Reakciou na to je dron DJI Mini 2, ktorý má hmotnosť len 349 gramov, a preto pri jeho ovládaní nie je od užívateľa vyžadované skladanie pilotných skúšok a vyhne sa aj komunikácii s leteckými úradmi a regulátormi.

Vo štvrtok 16. decembra americké ministerstvo financií zaradilo DJI na čierny zoznam. V praxi to znamená, že americkí občania si nebudú môcť kupovať a predávať podiely v tejto čínskej firme. Tento krok je však skôr symbolický, keďže DJI nie je verejne obchodovateľnou firmou. Inak sa nezmení takmer nič. Američania si budú môcť drony DJI aj naďalej kupovať a používať rovnako ako predtým.

Dôvodom pre zaradenie firmy na čierny zoznam má byť jej údajné zapojenie do špehovania Ujgurov v Číne. Kvôli agresívnemu prístupu k ujgurským moslimom je Čína terčom ľudskoprávnych organizácií, ktoré hovoria o demografickej genocíde, ktorej sa má krajina dopúšťať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #sankcie #Ujguri #dron #čierny zoznam #DJI