Pozor na falošné online zbierky na pomoc Ukrajine, varujú experti

Pozor komu podávate pomocnú ruku. Mnoho zbierok na pomoc Ukrajine je podľa odborníkov falošných. Vyvarujte sa finančným darom neznámym organizáciám.

01.03.2022 07:59
Ukrajina, falošná zbierka, Eset Foto:
Mnoho zbierok na pomoc Ukrajine je falošných. Výzvy sú zatiaľ len v angličtine.
debata

V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa aj na Slovensku prejavila obrovská vlna solidarity a ochoty pomáhať či už materiálne alebo finančne. Napriek tomu, že existuje viacero oficiálnych zbierok a nadácií, kam môžu Slováci zaslať finančný príspevok, objavilo sa aj množstvo falošných humanitárnych zbierok. Podľa Esetu ich počet bude naďalej narastať, a preto je potrebné zvýšiť ostražitosť. Mnoho z bankových účtoch, na ktoré majú peniaze smerovať údajne nie je možné preukázateľne spojiť s legitímnym subjektom. Väčšina falošných výziev je zatiaľ zverejnená v anglickom jazyku, no podľa Esetu by sa onedlho mohli začať šíriť aj ich preložené verzie cielené na slovenských darcov.

Pozor ne neznáme humanitárne organizácie

“Falošné humanitárne zbierky patria do kategórie takzvaných scamov a šíria sa na sociálnych sieťach či prostredníctvom e-mailov. V tomto prípade sa podvodníci pokúšajú zneužívať utrpenie civilného obyvateľstva na Ukrajine. Pri podvodných výzvach na finančnú pomoc ale chýba akékoľvek potvrdenie legitimity. Obrovský nárast scamov sme pozorovali aj na začiatku a počas pandémie Covid-19,” uviedol Eset. V príspevkov podľa neho nie je uvedené, v prospech akej organizácie má darca prispieť, ani účel, na aký budú vyzbierané peniaze využité. Ľudia by mali spozornieť aj pri zbierkach, ktoré žiadajú platbu v kryptomenách. “Pokiaľ máte akékoľvek pochybnosti, overte si výzvu, inštitúciu či uverejnené číslo účtu na oficiálnych stránkach organizácie,” dodáva Eset.

Ak sa preto rozhodnete finančným darom prispieť niektorej z neziskových či humanitárnych organizácií je vhodné zamerať sa najmä na tie, ktoré sú známe, a ktoré preukázateľne v tejto sfére pomáhajú. Vyhýbajte sa takisto platbám v kryptomenách, keďže väčšina organizácií vo vojnových zónach takéto príspevky neprijíma. Nesťahujte prílohy v e-mailoch od neznámych odosielateľov a nereagujte na výzvy, ktoré mohol váš poštový klient označiť za spam. Takisto si overte aj zbierky, ktoré vám odporúča niekto známy, pretože aj on sám mohol byť obeťou podvodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eset #Ukrajina #finančná zbierka #vojna na Ukrajine