Google na Slovensku spustil svoju spravodajskú platformu. Médiám bude platiť za obsah

Už aj na Slovensku funguje spravodajská platforma Správy Google, ktorú Google spustil v týchto dňoch. Slovensko je len treťou krajinou v regióne strednej Európy a deviatou európskou krajinou, kde platforma funguje. V súčasnosti je však do nej zapojených len šesť slovenských periodík. Mnohé veľké vydavateľstvá v ponuke chýbajú.

09.04.2022 08:00
Google News, Správy Google Foto:
Správy Google sú už dostupné aj na Slovensku.
debata (3)

Spravodajská platforma Správy Google (ang. Google News Showcase) slúži ako agregátor noviniek zo spravodajských serverov, s ktorými Google spolupracuje. Užívateľom ponúka rýchly prehľad najnovších článkov z vybraných vydavateľstiev, a naopak vydavateľom poskytuje väčší zásah, dodatočný príjem a prístup k rozsiahlejšiemu publiku. Platformu, ktorá vznikla len v roku 2020, však v čase jej vzniku sprevádzali viaceré kontroverzie. Tie súviseli najmä s novou európskou legislatívou, ktorá od firiem ako Google požaduje platbu poplatkov za odkazovanie a šírenie spravodajského obsahu. Google by mal podľa smernice z roku 2019 vydavateľom platiť za zdieľanie ich obsahu, aj keď len neúplného.

Výber Správ Google bol v regióne strednej a východnej Európy dostupný len v Poľsku a Česku. V týchto dňoch sa k nim pridáva aj Slovensko, ktoré je len deviatou krajinou v Európe, kde Google tento produkt uviedol na trh. Spoločnosť uzavrela zmluvy so šiestimi vydavateľstvami, ktorým bude platiť licenčné poplatky za obsah, ktorý sprostredkujú v službe Správy Google. S vydavateľstva mi Google dohodu aj o sprístupnení niektorých, inak platených, článkov. Užívatelia, ktorí sa na ne “prekliknú” zo stránky agregátora, si ich budú môcť prečítať zadarmo.

Na začiatku budú v platforme dostupné výbery článkov a noviniek z webov TA3, Cas.sk, Webnoviny.sk, DennikN.sk, SME.sk a Topky.sk. “Okrem príjmov, ktoré vydavatelia získajú vďaka rozšíreniu svojich správ na nové publikum, budú od spoločnosti Google dostávať aj pravidelné licenčné poplatky. Čitatelia zase dostanú možnosť prečítať si od vybraných vydavateľov bezplatne aj určitý počet článkov, ktoré sú bežne spoplatnené,” uviedol Google. Súčasťou celosvetovej platformy Google News Showcase je už viac ako 1200 spravodajských serverov v 15 krajinách sve­ta.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #spravodajstvo #spravodajská platforma #Google News