Airbnb bojuje proti nelegálnym večierkom. Bude aktívne hľadať rizikových klientov

Ak Airbnb rozpozná, že si chcete prenajať dom alebo byt na oslavu či večierok, neumožní vám vytvoriť si rezerváciu. Rizikovým klientom ponúkne len možnosť ubytovať sa v samostatnej izbe.

28.08.2022 08:00
hypotéka, byt, nehnuteľnosť, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Takzvaná “anti-párty technológia” má za cieľ automaticky identifikovať rizikových zákazníkov, ktorí si chcú zarezervovať ubytovanie len preto, aby si v ňom mohli zorganizovať večierok alebo párty. Technológiu firma najprv nasadila v Spojených štátoch a Kanade, kde sa snaží odhadnúť aký je účel plánovanej cesty či výletu. Sledovať má hodnotenia zákazníkov, dátum vytvorenia ich účtov, plánovanú dĺžku pobytu, ako aj to, či ide o celotýždňový alebo len víkendový pobyt.

Technológiu začalo v októbri minulého roka Airbnb testovať paradoxne na opačnej strane planéty – v Austrálii. Nedávno sa firma pochválila, že za pol roka zaznamenala až 35-percentný pokles organizovania neautorizovaných večierkov. Dôvodom tohto odhodlania je pošramotená povesť firmy, ktorá utrpela po tom, ako v roku 2019 na následky streľby zomrelo až päť ľudí na nelegálne zorganizovanom večierku v San Franciscu, ktorého sa malo zúčastniť viac než 100 hostí.

Preventívne opatrenie

V roku 2020 Airbnb preventívne obmedzilo niektoré typy rezervácií, nakoľko sa obávalo, že kvôli zatvoreným barom a nočným klubom si ľudia budú prenajímať domy a byty. Nie vždy to ale bolo účinné. Napríklad v októbri minulého roka musela v kanadskom Quebecu zasiahnuť až miestna samospráva, ktorá dočasne prikázala zablokovať krátkodobé ubytovania kvôli večierku, ktorý prilákal až 500 návštevníkov.

Podľa súčasných pravidiel platí, že pokiaľ bude pre Airbnb zákazník podozrivý, nebude si môcť zarezervovať celý dom alebo apartmán, ale len samostatnú alebo hotelovú izbu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ubytovanie #Airbnb