Android údajne porušuje desiatky patentov spoločnosti Apple

Podľa spoločnosti Apple porušuje mobilná platforma Android takmer 80 jej patentov. Od Samsungu v roku 2010 vyžadovala nemalú kompenzáciu vo forme licenčného poplatku.

11.08.2012 18:56
samsung galaxy s Foto:
Ilustračné foto (Samsung Galaxy S)
debata (5)

To, že spoločnosti Apple a Samsung, ako najväčší konkurenti na poli mobilných zariadení, sú už dlhšiu dobu „na nože“ je známy fakt. Obvinenia o tom, že Samsung kopíruje dizajn prístrojov Apple, tak tabletu iPad ako aj smartfónu iPhone, naberajú nový rozmer. Na verejnosť sa v týchto dňoch dostali informácie, podľa ktorých kalifornská spoločnosť v návrhu na mimosúdne vyrovnanie z roku 2010 vyžadovala od svojho kórejského rivala kompenzáciu vo výške 40 dolárov za každý predaný tablet a 30 dolárov za každý predaný telefón. Informácie priniesol zahraničný server All Things Digital. „Apple identifikoval niekoľko príkladov, kedy Android používal alebo podporoval použitie technológií patentovaných spoločnosťou Apple,“ uvádza sa v prezentácii z augusta 2010, určenej k obhajobe pred súdom.

Celý problém sa však netýka len Samsungu. Informácie o licenčných poplatkoch za tablety, respektíve smartfóny s Androidom sa vzťahujú aj na ďalších výrobcov, ktorí si túto mobilnú platformu osvojili. Samotný Android údajne porušuje desiatky softvérových patentov spoločnosti Apple. Informácie v podnetnom návrhu sa však zaoberajú len Samsungom, ktorý pre Apple predstavuje najväčšiu hrozbu, navyše mal firme doposiaľ spôsobiť škodu v celkovej výške až 2,5 miliardy dolárov. Kompromis pre Samsung mala predstavovať dohoda, podľa ktorej by za poskytnutie vlastných patentov získal výraznú zľavu z licenčného poplatku, vo výške jednej pätiny z vymeranej čiastky.

5 debata chyba