Zmena povelu aj genderovo neutrálny hlas. Apple zmení asistentku Siri

Apple pracuje na zmene povelu na privolanie hlasovej asistentky Siri. Dobieha tak konkurenciu, ktorá umožňuje privolať asistentku aj alternatívnymi frázami.

10.11.2022 06:00
homepod mini Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Ak používate hlasové asistentky v mobile, inteligentnom reproduktore, na notebooku alebo televízore, na ich privolanie musíte použiť špecifickú frázu. V prípade Google je to fráza “OK Google”, pri Alexe od Amazonu, zasa “Hej Alexa” alebo len “Alexa”. Privolať “džina” iným povelom nebolo dlho možné, no Amazon to zmenil. Nasledovať ho má aj Apple, ktorý údajne pracuje na zmene základného povelu. Podľa reportéra magazínu Bloomberg, Marka Gurmana, Apple umožní zmeniť povel “Hej Siri” na “Siri” alebo “Hej”. Zmena má prísť s novou verziou operačného systému v priebehu budúceho roka, prípadne na začiatku roku 2024.

Zmeniť povel v hlasovom asistentovi nie je také jednoduché, ako by to mohlo na prvý pohľad vyzerať. Apple musí najprv natrénovať umelú inteligenciu, ktorá sa musí naučiť spoľahlivo rozpoznávať alternatívne výrazy, navyše aj v rôznych prízvukoch, jazykoch a dialektoch. Podľa Gurmana Apple pracuje aj na hlbšej integrácii asistentky Siri do aplikácií a služieb tretích strán. To by v praxi znamenalo, že hlasovým povelom bude môcť používateľ ovládať viacero aplikácií. V súčasnosti je ponuka dostupných funkcií a služieb prístupných cez asistentku Siri stále veľmi obmedzená.

Apple v uplynulej dobe pracoval aj na úprave hlasu asistentky Siri, ktorý mal byť viac neutrálny. Nebolo by z neho možné určiť, či je hlasom muža alebo ženy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #hlasový asistent #Siri #asistentka Siri