Bude Meta konkurovať Twitteru? Údajne pracuje na novej konkurenčnej platforme

Po Instagrame, Facebooku a WhatsAppe by v portfóliu Mety mohla pribudnúť ďalšia sociálna platforma, ktorá má ambíciu konkurovať potácajúcemu sa Twitteru.

15.03.2023 07:00
meta Foto:
Ilustračné foto
debata

Twitter by už onedlho mohol dostať seriózneho konkurenta. Za jeho vývojom stojí Meta, materská spoločnosť Facebooku, Instagramu a služby WhatsApp. Ako uviedol hovorca spoločnosti pre server BBC: “Skúmame možnosti samostatnej decentralizovanej sociálnej siete na zdieľanie textových správ. Myslíme si, že je tu príležitosť vytvoriť priestor, kde môžu tvorcovia a verejne známe osobnosti zdieľať aktuálne informácie o svojich záujmoch.”

Meta vytušila správny čas. Twitter sa totiž v posledných mesiacoch potáca vo veľkých prevádzkových problémoch, ktoré nenechávajú chladnými ani samotných používateľov. Twitter pod vedením Elona Muska najprv spoplatnil modrý odznak, ktorý bol kedysi určený len známym osobnostiam, neskôr oznámil odblokovanie všetkých zablokovaných profilov, vrátane tých, ktoré používajú teroristické organizácie a sexuálni predátori či online podvodníci. Elon Musk takisto zo dňa na deň prepustil stovky zamestnancov, čo len podčiarkuje nevyspytateľnosť jeho ďalších krokov.

Sociálna sieť s kódovým označením P92 by siahla do vlastných radov a nových používateľov by verbovala cez ostatné sociálne siete pod hlavičkou materskej domény Meta. Používatelia Instagramu by sa do nej mohli prihlásiť aj bez vytvárania ďalšieho účtu. Meta sa pri vývoji inšpirovala decentralizovanou platformou Mastodon, ktorá vznikla v roku 2016 a najmä v poslednom pol roku sa profilovala ako priamy konkurent Twitteru. Ďalšie detaily o vývoji a plánoch spustenia P92 zatiaľ Meta nezverejnila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #facebook #sociálna sieť #méta #P92