Mobilný telefón oslavuje polstoročie. Od dnešných mobilov mal ďaleko. Pamätáte si na tehlu?

Keď americký vývojár Marty Cooper pred päťdesiatimi rokmi, 3. apríla 1973, uskutočnil prvý hovor cez mobilný telefón, milióny ľudí netušili, čo sa deje.

03.04.2023 14:25
1973-first-mobile-phone-call tcm25-392968 Foto:
debata (1)

Nezvyčajný jav mohli vidieť ľudia, ktorí sa 3. apríla 1973 nachádzali na Šiestej Avenue v New Yorku, kde stál Marty Cooper a vybral z vrecka telefónny zoznam.

Potom vyťukal číslo do veľkého prístroja krémovej farby a priložil si ho k uchu, kým naňho okoloidúci hľadeli.

chobotnica, akvárium Čítajte aj Austrálsko-japonský vedecký tím natočil ryby v rekordnej hĺbke ôsmich kilometrov

Cooper, inžinier zo spoločnosti Motorola, zavolal svojmu kolegovi v konkurenčnej firme Bell Laboratories, aby mu víťazoslávne oznámil, že volá z „osobného, vreckového, prenosného mobilného telefónu“. Spomína si, že na konci linky bolo ticho. „Myslím, že škrípal zubami,“ povedal 94-ročný Cooper so smiechom pre BBC.

O niekoľko rokov neskôr si Cooper stále spomínal na rozruch, ktorý spôsobil. „Keď som kráčal po ulici a telefonoval, sofistikovaní Newyorčania boli rozptýlení pri pohľade na niekoho na telefóne, ako kráča,“ povedal pre Daily Mail v apríli 2011.

Takmer kilogram vážiaci prístroj, z ktorého Cooper telefonoval, sa počas nasledujúceho desaťročia podarilo vyvinúť do stavu, že mohol byť uvedený do predaja. Pod označením Motorola DynaTAC 8000X si ho záujemcovia mohli kúpiť začiatkom marca roku 1983. Zariadenie vážilo 800 gramov a malo výšku viac ako 30 centimetrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #ľudia #mobilný telefón #Motorola #človek