Twitter všetkých zaskočil. Elon Musk mu nečakane zmenil logo. Natrvalo?

Namiesto modrého vtáčika sa v logu sociálnej siete nachádza Dogecoin. Hodnota rovnomennej kryptomeny raketovo vzrástla o takmer 30 percent.

05.04.2023 18:30
twitter, nové logo Foto:
Twitter zmenil svoje logo. Namiesto modrého vtáčika je v ňom pes. Rovnaké logo používa aj kryptomena Dogecoin.
debata

Keď služby a sociálne siete menia svoje logá, ide zväčša len o malé kozmetické úpravy. To ale neplatí pri Twitteri, ktorý prakticky zo dňa na deň vymenil typického modrého vtáčika za hlavu psa japonského plemena šiba-inu. Hlava psa sa v roku 2013 dostala aj do loga kryptomeny Dogecoin, ktorej vznik bol skôr rebéliou a paródiou na iné virtuálne meny, než plánovaným krokom. V priebehu niekoľkých rokov sa však Dogecoin “vypracoval” medzi desiatku najhodnotnejších virtuálnych mien. Z veľkej časti jej k úspechu pomohol aj Elon Musk, ktorého preto mnohí obviňujú z cieleného manipulovania s jej trhovou hodnotou.

Výmena loga Twitteru sa uskutočnila v noci z 3. na 4. apríla na pokyn Elona Muska, ktorý je známy svojimi nečakanými a impulzívnymi reakciami. Tie často vychádzajú z obyčajných komentárov používateľov sociálnej siete. Inak tomu nebolo ani pri výmene loga, na čoho ho spolu s kúpou Twitteru ešte pred dvoma rokmi nabádal jeden z používateľov. Musk sa k tomuto komentáru 3. apríla vrátil a zdieľal ho pod svojim účtom s poznámkou “ako som sľúbil.” Okrem neho zdieľal aj kreslený obrázok psa šiba-inu v aute, ktoré zastavil a legitimoval policajt. Pes na fotke odpovedá, že doklad s logom modrého vtáčika, ktorý policajt drží v ruke, je len starou fotkou. Médiám, ktoré vedenie Twitteru požiadali o reakciu, bola tlačovým oddelením bez bližšieho komentára zaslaná len fotka usmievajúceho sa výkalu.

Hodnota kryptomeny raketovo vzrástla

Po prepožičaní loga a jeho zmene vzrástla hodnota Dogecoin o takmer o 30 percent, vďaka čomu sa stala siedmou najväčšou kryptomenou. Jej hodnota však už v minulosti niekoľkokrát raketovo narástla a následne spadla. Za najväčšie výkyvy bol pritom v uplynulých dvoch rokoch zodpovedný práve Elon Musk, ktorý v roku 2021 najprv oznámil, že kryptomenou bude možné platiť za niektoré z produktov Tesla.

Musk aj preto čelí žalobe za prevádzkovanie pyramídového systému a cielené manipulovanie s hodnotou kryptomeny Dogecoin. Predmetom žaloby je aj odškodné vo výške rekordných 258 miliárd dolárov. Musk tieto obvinenia odmieta a prostredníctvom svojich právnikov žiada o zamietnutie žaloby, ktorú vníma ako neopodstatnenú. Niečo iné si ale myslia investori, ktorí tvrdia, že Musk vďaka podobným manipulatívnym vyjadreniam na margo kryptomeny už viackrát zarobil niekoľko miliárd dolárov.

Pod poslednými tvítmi Elona Muska sa objavili desiatky tisíc podporných, ale aj nahnevaných komentárov používateľov. Kým niektorí jeho nepredvídateľné kroky chvália a apelujú na ďalší antisystémový boj, iní ho obviňujú, že koná ako pod vplyvom drog. Musk na komentáre neodpovedal, no v ďalšom príspevku napísal: “Chcel by som, aby mi média prestali neustále lichotiť. Chlapci, už je toho priveľa.”

Zatiaľ nie je jasné, či je zmena loga len dočasná, prípadne kedy opäť psa vystrieda modrý vtáčik. Mobilná aplikácia zatiaľ využíva staré logo a to z dôvodov dlhšieho schvaľovania aktualizácie na strane obchodov Google Play Store a Apple Store.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Elon Musk #kryptomena #virtuálna mena #dogecoin