Komunitná sociálna sieť Reddit sa otriasa v základoch. Kvôli spoplatneniu externého prístupu

Reddit spoplatní externý prístup k platforme a zanechá po sebe spálený popol v podobe nefunkčných aplikácií tretích strán. Správcovia skupín na protest zablokovali prístup k príspevkom.

13.06.2023 09:00
Reddit, sociálna sieť, Foto:
debata (1)

Poznáte komunitnú sociálnu sieť Reddit? Platformu každý deň navštevujú desiatky miliónov používateľov z celého sveta, ktorí si medzi sebou zdieľajú textové príspevky, odkazy, webové stránky, videá a podobne. Kvôli špecifickému zoraďovaniu príspevkov by si však Reddit zaslúžil skôr označenie “fórum.” Príspevky sú zoradené do samostatných vlákien či podskupín, nazývaných aj “subreddit”. Každá podskupina má svoje vlastné pravidlá, moderátorov a aj špecifický obsah. Používatelia môžu prispievať do diskusií v rámci príspevkov. Ďalším špecifikom Redditu je jeho rozmanitosť. Platforma svojimi skupinami a podskupinami pokrýva celé spektrum tém, od športu, cez technológie, umenie, vedu, politiku, zábavu, módu či rôzne tipy a triky.

Skončia desiatky aplikácií

Prevádzkovateľ Redditu pred niekoľkými týždňami ohlásil zásadné zmeny používania platformy, ktoré v komunite vyvolali veľmi negatívny ohlas. Týkali sa spoplatnenia prístupu aplikáciám tretích strán prostredníctvom takzvaného rozhrania API. Toto rozhranie je pre fungovanie externých aplikácií kľúčové, keďže vďaka nemu dokážu vývojári získať prístup k akémukoľvek obsahu na Reddite. Prevádzkovateľ mal v pláne účtovať tretím stranám 24-centový poplatok za každých tisíc požiadaviek (volaní) cez rozhranie API. To by v praxi znamenalo, že vývojári by Redditu za prístup k sociálnej sieti museli začať platiť státisíce až milióny dolárov ročne. Viacero z nich preto oznámilo ukončenie vývoja a podpory vlastných aplikácií.

To ale nezostalo bez odozvy a správcovia komunít na dva dni uzatvorili svoje fóra, čím došlo k masívnemu narušeniu bežnej prevádzky Redditu. Zdá sa, že ani to šéfa firmy, Steva Huffmana, nepresvedčí, aby z nových pravidiel poľavil. Argumentuje tým, že Reddit je v súčasnej podobe stratový a spoplatnenie externého prístupu cez API je len logickým vyústením snahy o pokrytie prevádzkových nákladov a generovanie zisku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #Reddit #API #subreddit