Vlády chcú vedieť o svojich občanoch čoraz viac. Facebook dostal státisíce žiadostí

Meta (Facebook) v uplynulom roku dostala viac ako 400-tisíc žiadostí o prístup k dátam používateľov sociálnych sietí. Väčšine z nich vyhovela.

30.06.2023 08:00
súkromie, internet, Google, privacy, ochrana,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Spoločnosť Meta v rámci svojej výročnej správy o transparentnosti každoročne zverejňuje zaujímavé informácie o žiadostiach o prístup k používateľským dátam. Vo väčšine prípadov tieto žiadosti pochádzajú zo zahraničných vlád, ktoré sa chcú dozvedieť viac o svojich občanoch. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, nebyť výraznej stúpajúcej krivky v počte žiadostí. V minulom roku musela Meta vybaviť až 400-tisíc žiadostí, ktoré sa týkali viac ako 800-tisíc používateľov sociálnych sietí Facebook, Instagram a platformy WhatsApp.

Meta sa priznala, že až 75 percentám žiadosti aspoň čiastočne vyhovela. V porovnaní s rokom 2013, od kedy firma štatistiky zverejňuje, ide o 971-percentný nárast v počte žiadostí. Medziročne ich počet vzrástol o 16 percent. Tieto čísla sú alarmujúce, a to napriek tomu, že väčšina žiadostí sa týkala najmä používateľov, ktorých miestne policajné zložky vyšetrovali v súvislosti s rôznymi prečinmi a nezákonnými aktivitami.

Uhádnete, ktorá krajina doručila firme v uplynulom roku najviac žiadostí? Keďže Facebook a Instagram v Číne nefungujú vôbec, prvé miesto obsadili Spojené štáty. Vládne zložky si v roku 2022 vyžiadali informácie o 236-tisíc používateľoch (o 10 percent viac než v roku 2021). Meta čiastočne alebo úplne vyhovela 88 percentám žiadostí. Na druhom mieste sa nachádza Nemecko, ktoré podalo 66,11 žiadostí na 100-tisíc obyvateľov. Tretie a štvrté miesto obsadili Izrael (60,5 žiadostí na 100-tisíc obyvateľov) a Brazília. V prvej desiatke sa objavilo aj susedné Poľsko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #méta