'Zabiják' Twitteru odštartoval vo veľkom. Threads si za 7 hodín aktivovalo 10 miliónov ľudí

Nová sociálna sieť, ktorá kopíruje Twitter, zatiaľ nie je v krajinách Európskej únie dostupná. Threads však v priebehu siedmich hodín od spustenia oslovila viac ako 10 miliónov používateľov, ktorí si stiahli mobilnú aplikáciu a aktivovali účet prepojený s Instagramom. Informoval o tom riaditeľ Mety Mark Zuckerberg.

06.07.2023 08:00 , aktualizované: 09:37
Threads, Facebook, Meta, Twitter Foto:
Meta spustila konkurenta Twitteru, platformu Threads.
debata (5)

Spoločnosť Meta, pod ktorú patria sociálne siete Facebook a Instagram, spustila novú platformu s názvom Threads, ktorá má byť priamym konkurentom Twitteru. Osloviť môže najmä ľudí, ktorí sú nespokojní so zmenami zavedenými pod taktovkou Elona Muska. Twitter čelí v poslednom roku veľkej kritike za netransparentné a zmätočné zmeny a prevádzkové problémy, ktoré sa podpisujú pod častú nedostupnosť služby. Mark Zuckerberg si tak na predstavenie platformy Threads nemohol vybrať lepší čas. Potvrdzujú to aj prvé čísla, s ktorými sa výkonný riaditeľ Mety pochválil. Aplikáciu si len v priebehu štyroch hodín od spustenia stiahlo a aktivovalo päť miliónov používateľov.

Takmer ako Twitter, ale iný

Nová platforma oslovila masy ľudí aj vďaka svojej jednoduchosti pri “prenesenej” aktivácii používateľského účtu. Namiesto vytvárania novej registrácie si Threads prepožičiava všetky údaje z Instagramu, vrátane sledujúcich a sledovaných účtov. “Bude to trvať nejaký čas, no myslím si, že by mala existovať aplikácia na verejnú diskusiu s viac ako jednou miliardou používateľov,” uviedol M. Zuckerberg pri otázke, či by platforma mohla svojou veľkosťou prekonať Twitter. “Twitter mal túto príležitosť, no nevyužil ju. Dúfam, že nám sa to podarí,” dodal.

Threads však vzbudzuje aj obavy z prílišného narušenia súkromia a zdieľania dát naprieč viacerými aplikáciami a platformami. To je zároveň jeden z dôvodov, prečo si Európska únia pri jej schválení na trhoch v členských krajinách vypýtala čas. Na spôsoby, akým Meta narába s osobnými údajmi sa najprv musia pod drobnohľadom pozrieť európski regulátori.

To najlepšie z Instagramu v textovej podobe

Ako uviedla Meta na svojom blogu, Threads použije to najlepšie z Instagramu a rozšíri to o textovú podobu. Používateľom ponúka aj určitú úroveň súkromia. Pri aktivovaní účtu a prenášaní či úprave používateľského mena z Instagramu si môžu vybrať, či chcú mať súkromný alebo verejný profil (bez ohľadu na typ účtu na Instagrame). Následne je možné začať vytvárať unikátne príspevky buď priamo platforme alebo ich zdieľať z Instagramu a naopak. Príspevky môžu okrem textu s maximálnou dĺžkou 500 znakov obsahovať aj odkazy, fotky a videá s celkovou dĺžkou maximálne päť minút.

Podobne ako na Twitteri, aj na Threads si môžu používatelia vybrať, či umožnia druhým označovať ich účet a konkrétne príspevky a reakcie môžu vyhľadávať podľa kľúčových slov. Zaujímavé je aj blokovanie účtov. Ak sú zablokované na Instagrame, budú automaticky zablokované aj na Threads.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #komunikačná platforma #méta #Threads