Koniec mobilom ako ich poznáme. EÚ výrobcom prikáže vyrábať mobily s vymeniteľnými batériami

Všetky mobily a tablety predávané v krajinách EÚ budú musieť mať od roku 2027 vymeniteľnú batériu. A nielen to. Výmenu musí zvládnuť aj bežný používateľ.

19.07.2023 08:00
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Spomínate si na časy, keď mali všetky mobily vymeniteľné batérie? Možno ste jeden taký sami vlastnili a okrem nabíjačky ste vo vrecku vždy nosili aj náhradnú batériu, ak by sa náhodou váš mobil po dvoch týždňoch predsa len vybil. Európska únia počas minulého roka navrhla, aby sa vymeniteľné batérie v mobiloch vrátili späť. Európska rada tento návrh odobrila a nová smernica by tak mala vstúpiť do vlastnosti už v roku 2027. V praxi to znamená, že výrobcovia mobilov budú musieť všetky nové zariadenia vyrábať tak, aby v nich bolo možné vymeniť batériu. A nielen to. Oveľa zásadnejšia podmienka je, že takúto výmenu batérie by mal zvládnuť aj sám používateľ bez akéhokoľvek náradia či špeciálnych zručností.

Aj keď nová európska smernica môže mnohých potešiť, je potrebné pripraviť sa aj na vyššie ceny mobilov. Výrobcovia totiž budú musieť od základov “prekopať” dizajn telefónov, ktorý by im umožňoval použiť vymeniteľnú batériu. Čo na to povie taký Apple, ktorého iPhony majú síce vymeniteľnú batériu, no montáž v domácich podmienkach zvládne len naozaj zručný majster? Čerešničkou na torte je, že okrem smartfónov sa nová smernica týka aj tabletov. Čerešničkou na torte je, že okrem smartfónov sa nová smernica týka aj tabletov.

Mobily budú väčšie, ťažšie a drahšie

V súčasnosti sú mobily a tablety vyrábané tak, že každý milimeter priestoru v ich útrobách obsahuje niektorý z dlhého radu komponentov. Od roku 2027 ale takáto utilizácia fungovať nebude a výrobcovia tak budú musieť nájsť spôsob ako mobily efektívne skonštruovať tak, aby vymeniteľnými batériami nehyzdili ich dizajn. A aj keď sa smernica týka len krajín Európskej únie, je takmer isté, že technologické firmy nebudú vyrábať dva druhy mobilov a tabletov – pre Európsky a svetový trh.

Európska únia bude tiež od výrobcov požadovať, aby na batériách uvádzali detailné informácie o uhlíkovej stope. Každá batéria na mobiloch, tabletoch, ale aj elektromobiloch by mala mať svoj “pas”, cez ktorý bude možné dohľadať detailné informácie o výrobe, parametroch a ekologických štandardoch akumulátoru. Nové nariadenie musí ešte odobriť a podpísať Rada EÚ a Európsky parlament. Následne sa stane záväzné a vstúpi do platnosti v priebehu roka 2027.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Apple #smartfón #regulácia #vymeniteľné batérie