Sedem veľkých IT firiem súhlasilo s reguláciou umelej inteligencie

Firmy na čele s Google, Metou a Microsoftom súhlasili s návrhom Bidenovej administratívy o potrebe regulácie umelej inteligencie. Podpísali dohodu, ktorá má pomôcť kontrolovať jej vývoj a predísť prípadnému zneužitiu.

23.07.2023 08:00
chatGPT, umelá inteligencia, mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Titulok možno nie je veľmi sexy, no v Spojených štátoch došlo k podpisu prelomovej dohody, ktorá do výraznej miery ovplyvní budúcnosť umelej inteligencie. Bidenova administratíva si podobne ako Európska komisia uvedomuje nástrahy spojené s nekontrolovaným rozmachom umelej inteligencie (skr. AI). Aj preto tlačila na potrebu dohody najväčších technologických firiem pri zjednotení prístupu v rozvoji AI. Načasovanie je takisto veľmi dôležité, keďže budúci rok budú v Spojených štátoch prebiehať prezidentské voľby a nástroje umelej inteligencie by ich priebeh mohli narušiť. “Musíme byť ostražití pri technológiách, ktoré nemusia, avšak môžu predstavovať nové riziká pre našu demokraciu a hodnoty,” uviedol na spoločnej tlačovej konferencii americký prezident, Joe Biden.

Spolu s americkým prezidentom na tlačovej konferencii vystúpili aj predstavitelia siedmich najväčších amerických firiem, ktoré vyvíjajú nástroje umelej inteligencie, konkrétne Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft a OpenAI. Spoločne podpísali dohodu, ktorá má štyri základné piliere kontroly AI. V prvom rade chcú vykonávať interné a externé bezpečnostné testy systémov AI ešte predtým, než aktualizácie sprístupnia verejnosti. Takisto chcú každý nástroj, ktorý prvky AI využíva, povinne označovať vodoznakom, aby tak ľudia dokázali presne odlíšiť s akým typom obsahu pracujú. Firmy budú tiež verejne oznamovať nové funkcie a obmedzenia AI a odhaľovať riziká, ktorá by mohli viesť k dezinterpretácii faktov, diskriminácii, či narušeniu súkromia.

Regulovať AI bude aj Európska únia

Nové pravidlá sú podobné tým, ktoré chce zaviesť Európska komisia. Európsky regulátor však bude pri návrhu o regulácii umelej inteligencie oveľa detailnejší a nebude figurovať len ako sprostredkovateľ dohody medzi technologickými firmami, tak ako tomu bolo v prípade Bidenovej administratívy. V polovici júna bol predbežne schválený návrh novej regulácie, ktorú musí ešte prerokovať Rada EÚ a schváliť Európsky parlament.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #umelá inteligencia #AI #OpenAI #prezident Joe Biden