Rusko sa izoluje. Spustilo vlastnú verziu Wikipédie bez zmienky o vojne na Ukrajine

Ruská Ruwiki skopírovala z Wikipédie takmer 2 milióny článkov a vynechala z nich informácie o vojne na Ukrajine, Prigožinovi či kritiku Vladimíra Putina.

24.07.2023 08:00
Ruwiki, Wikipédia Foto:
Ruská verzia Wikipédie s názvom Ruwiki.
debata (5)

Čo oko nevidí, srdce nebolí. S takouto filozofiou razí Rusko svoj postoj k súčasným udalostiam vo svete, ktoré sa buď snaží interpretovať po svojom alebo ich ukryť pred očami domáceho obyvateľstva. S otvoreným prístupom k informáciám sa miestna garnitúra nekamaráti, preto ľuďom vytvára vlastnú verziu reality. Najnovším počinom je miestna verzia Wikipédie, s názvom Ruwiki.

Ruská encyklopédia je počinom bývalého editora ruskej verzii Wikipédie, Vladimíra Medejka. Ten pri tvorbe novej platformy zúžitkoval know-how, ktoré získal za posledných 20 rokov práce hlavného editora ruskej časti Wikipédie. Namiesto boja s regulátorom na jednej strane a prevádzkovateľom otvorenej encyklopédie na strane druhej tak vytvoril stránku, ktorá ľuďom servíruje informácie v podobe, ktorá sa páči aj miestnemu režimu. V. Medejko pri tvorbe Ruwiki príliš kreatívny nebol. Dizajn takmer úplne skopíroval od svojho bývalého chlebodarcu.

Opäť len „špeciálna vojenská operácia“

V Ruwiki chýbajú zmienky o vojne na Ukrajine, o veliteľovi Wagnerovej skupiny, Prigožinovi či kritické články o vládnej elite, na čele s Vladimírom Putinom. Napriek tomu jej zakladateľ tvrdí, že stránka zostane neutrálna a zverejňovať bude len obsah z vysokokvalitných zdrojov. Zároveň priznal, že bude rešpektovať ruské zákony. V súčasnosti obsahuje zhruba 1.9 milióna článkov, z ktorých prevažná väčšina bola skopírovaná z Wikipédie a ich obsah bol upravený.

Článok, ktorý sa na Wikipédii venuje kritike Vladimíra Putina bol skrátený z približne 2500 slov na niekoľko krátkych odsekov a vynechané boli problematické časti. Nahradili ich len sympatizujúce komentáre amerického akademika. Chýba takisto detailný článok o vojne na Ukrajine, ktorý bol nahradený len zmienkami o “špeciálnej vojenskej operácii.”

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikipedia #Ruwiki