Telekom a O2 budú zdieľať mobilné siete. S výnimkou Bratislavy a Košíc

Mobilní operátori Slovak Telekom a O2 budú navzájom zdieľať svoje mobilné siete. Dohoda je prvou svojho druhu na Slovensku a má pomôcť pri zlepšení pokrytia, vyššej kvalite signálu a aj v ekológii.

03.08.2023 08:00
antény, anténa, bts, prístupový bod, mobilná... Foto:
Ilustračné foto
debata

V zahraničí je zdieľanie mobilných sietí medzi operátormi bežnou vecou, na Slovensku však ide o prvú dohodu svojho druhu. Operátori Slovak Telekom a O2 uzavreli dohodu o zdieľaní svojich mobilných sietí, ktorá bude mať priamy dopad na milióny zákazníkov na území Slovenska. Čo to v praxi znamená? “Rýchlejšie nasadzovanie inovácií, kvalitnejší signál, šetrenie nákladov či životného prostredia,” vysvetľuje v tlačovej správe Slovak Telekom, ktorý bude rovnako ako O2 profitovať z existujúcej mobilnej infraštruktúry svojho konkurenta. Operátori svoje mobilné služby nebudú modifikovať a navzájom prispôsobovať.

Spoločné úsilie, no rovnaký konkurenčný boj

Slovak Telekom a O2 budú rozširovať pokrytie mobilným signálom spoločne. Napríklad na základňové stanice môžu umiestniť len jeden spoločný vysielač namiesto dvoch samostatných a ušetrené peniaze investovať do výstavby ďalších základňových staníc. “Ušetrené prostriedky budú smerovať najmä do jej expanzie či optického prepojenia základňových staníc. Nemalým pozitívnym vplyvom tejto dohody bude aj zlepšovanie životného prostredia a to najmä znížením spotreby elektrickej energie,” píše Slovak Telekom. Riaditeľ O2, Igor Tóth, zároveň dodáva, že nová dohoda neprinesie väčšiu trhovú kontrolu. “Dohoda neovplyvní náš vzájomný konkurenčný boj a naďalej budeme súperiť o priazeň zákazníkov naším unikátnym portfóliom produktov a služieb a kvalitou zákazníckej starostlivosti.”

Proces zdieľania sietí bude prebiehať postupne vo viacerých fázach a aj vzhľadom k náročnosti by mal byť zavŕšený v horizonte dvoch až troch rokov. Zdieľanie sietí sa nedotkne dvoch najväčších slovenských miest – Bratislavy a Košíc. V oboch mestách budú operátori spravovať svoje siete samostatne. Zvyšok krajiny bude rozdelený na dve oblasti s približne rovnakým počtom základňových staníc, ktoré budú operátori spoločne spravovať a udržiavať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Slovak Telekom #O2