Čína deťom obmedzí používanie mobilu na maximálne dve hodiny denne

Čínsky úrad pre dohľad nad kyberpriestorom (CAC) začiatkom augusta oznámil, že začne zavádzať celoplošné limity pre používanie internetu deťmi a mladistvmi do 18 rokov. Deťom do 8 rokov možní cez mobil pristupovať k internetu len 8 minút denne a dospievajúcim maximálne 2 hodiny.

07.08.2023 08:00
deti, mobil, sociálna sieť, Facebook Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Čínsky úrad pre kybernetickú bezpečnosť (CAC) chce pomôcť rodičom ustrážiť ich deti. Štátny regulátor v týchto dňoch oznámil, že začne celoplošne obmedzovať čas, ktorý môžu deti a mladiství stráviť na mobile. V spolupráci s mobilnými operátormi a výrobcami a predajcami smart zariadení plánuje spustiť pilotný projekt, ktorého súčasťou bude automatické blokovanie prístupu na internet v čase medzi desiatou hodinou večer a šiestou hodinou ráno. Týkať by sa malo len detí a mladistvých do 18 rokov, ktorým chce regulátor okrem iného obmedziť aj čas, ktorý môžu počas zvyšných 16 hodín stráviť surfovaním na internete.

Deti do osem rokov len osem minút denne

Podľa návrhu by deti do ôsmich rokov mohli zo svojho mobilu pristupovať na internet len osem minút denne. Mladistvým do 16 rokov regulátor navrhuje obmedziť čas na jednu hodinu denne a dospievajúcim do 18 rokov na maximálne dve hodiny denne. K zmene obmedzení by mali mať prístup aj rodičia, ktorí, ak sa rozhodnú, môžu deťom povoliť používanie mobilu aj nad rámec štandardného limitu.

Prvé vrásky na čele budú mať okrem detí aj poskytovatelia internetu a služieb, ktorí budú zaťažení ešte väčšou administratívou. “Firmy budú musieť vynaložiť veľké úsilie a prostriedky na správnu implementáciu nových regulačných opatrení. Navyše im budú hroziť pokuty, ak tak neurobia. Preto je pravdepodobné, že mnohé z nich deťom radšej úplne zakážu prístup k ich službám,” uviedol pre agentúru Reuters, odborník na čínske firemné právo, Šia Hailong.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #internet #mobilný internet #čínsky regulátor