Ruskí štátni zamestnanci sa musia zaobísť bez iPhonov. Kvôli obávam z americkej špionáže

Ruskí štátni zamestnanci už nebudú môcť používať iPhony na pracovné účely. Namiesto nich dostanú smartfóny s miestnym operačným systémom Aurora.

16.08.2023 08:00
iPhone 14 Pro, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata

Americkej spoločnosti Apple nie je možné veriť. Myslia si to predstavitelia ruského ministerstva pre digitálny rozvoj, ktorí zamestnancom štátnej správy zakázali používať zariadenia s operačným systémom iOS. Používať ich môžu len v súkromí, no nie na pracovné účely. Informovala o tom spravodajská agentúra Interfax, ktorá citovala ruského ministra Maksuta Šadajeva. Štátna správa tak zareagovala na zistenia ruskej štátnej bezpečnosti FSB, podľa ktorých boli tisíce zariadení Apple zneužité na americkú špionáž. Spoločnosť Apple tieto obvinenia odmietla.

Rozhodnutie Moskvy vychádza z dlhodobých plánov zbaviť sa závislosti na zahraničných technológiách. Podľa niektorých ruských analytikov však podobné rozhodnutia budú mať len minimálny vplyv na rozsah zahraničnej špionáže v online prostredí. “Ruskí predstavitelia naozaj veria, že Američania dokážu využívať svoje zariadenia na odpočúvanie. Agentúra FSB o obavách z používania iPhonov na profesionálne účely hovorila dlhodobo, no prezidentský úrad a ďalší vysokopostavení úradníci tomu oponovali z jednoduchého dôvodu – pretože iPhony sami radi používali,” uviedol pre magazín Financial Times ruský bezpečnostný expert, Andrej Soldatov. Ruskí štátni úradníci by mali podľa neoficiálnych informácií začať používať mobilné telefóny s operačným systémom Aurora, ktorý je postavený na Linuxe a vyvíjaný ruskou spoločnosťou Open Mobile Platforms.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #Rusko #Ruská federácia #Aurora