Mesto New York zakázalo TikTok. Zamestnanci mesta nemôžu aplikáciu používať

New York sa pridáva k ďalším mestám, ktoré zamestnancom verejnej správy zakázali používať TikTok na mobilných zariadeniach.

19.08.2023 08:00
TikTok Foto:
Ilustračné foto
debata

Vlády po celom svete zakazujú svojim zamestnancom používať TikTok. Dôvodom je bezpečnostná hrozba, ktorú má aplikácia predstavovať. Zákonodarcovia a regulátori v západných krajinách sa obávajú, že TikTok môže zneužiť citlivé používateľské dáta, akými sú napríklad kontakty v mobile či geolokačné údaje, a poskytnúť ich čínskej vláde. TikTok prevádzkuje čínska firma ByteDance, ktorá sa v uplynulých mesiacoch snažila odbornú a laickú verejnosť presvedčiť, že jej prepojenia na čínsku vládu sú len fabuláciami. Regulátori však poukazujú na skutočnosť, že ByteDance môže servilne slúžiť čínskej vláde, ktorá si v prípade potreby môže tajne vyžiadať akékoľvek dáta.

Kvôli obavám zo štátom sponzorovanej špionáže aplikáciu postupne zakázalo viacero krajín, provincií, samospráv a miest. Prvou bola India, ktorá TikTok zakázala ešte v roku 2020. Vlády v ďalších krajinách na čele s Veľkou Britániou, Austráliou, Kanadou, Francúzskom, Novým Zélandom a niekoľkými členskými krajinami Európskej únie, zakázali používanie aplikácie v pracovných telefónoch svojich zamestnancov. Najnovšie sa k nim pridalo aj mesto New York, ktoré zamestnancom verejnej správy prikázalo odinštalovať aplikáciu z mobilných telefónov. “TikTok predstavuje bezpečnostnú hrozbu pre infraštruktúru mestských sietí,” uvádza sa v oficiálnom vyhlásení administratívy starostu mesta, Erica Adamsa. Zamestnanci štátu majú teraz 30 dní na to, aby aplikáciu z telefónov odstránili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #TikTok #ByteDance