Nové hodinky Apple Watch Series 9 sú sklamaním. Prinášajú len minimum vylepšení

Nové hodinky ponúkajú identický dizajn, mierne lepší displej a podporu zjednodušeného ovládania pomocou gest jednej ruky.

13.09.2023 10:00
Apple Watch 9, Apple Foto:
Nové hodinky Apple Watch Series 9 a Ultra 2.
debata

Aj keď je to zväčša len povinná jazda, Apple sa vždy snažil, aby nová generácia hodiniek predstavená spolu s novými iPhonmi priniesla aspoň zopár kľúčových inovácií. S príchodom Apple Watch Series 9 a Watch Ultra 2 sa tak však nestalo. Ani jeden z dvojice modelov so sebou neprináša pádny argument, prečo by mali majitelia starších hodiniek zvažovať ich kúpu. Dizajn zostal bez zmeny, funkcie až na jednu výnimku taktiež. Niekedy má zmysel udržať záujemcov o hodinky o jeden rok dlhšie v napätí a priniesť funkciami nabitý nový model, ktorého kúpa by dávala zmysel. Apple sa však prepočítal.

Oba modely hodiniek využívajú najnovší čip S9 SiP so dedikovaným štvorjadrom pre pokročilé funkcie umelej inteligencie. Spolieha sa naň napríklad hlasová asistentka Siri, ktorá dokáže aj bez prístupu na internet analyzovať vybrané dáta o zdraví a pohybe. Apple tvrdí, že nové hodinky sú takisto vyrábané so zachovaním neutrálnej uhlíkovej stopy. Čo presne to znamená a akým spôsobom pri výrobe kompenzuje svoj vplyv na životné prostredie ale nespresnil. Hodinky Series 9 majú takisto displej s vyšším jasom na úrovni 2000 nitov.

Hlavným lákadlom hodiniek však nemá byť nový hardvér ale nové ovládacie prvky. Apple Watch dokážu rozpoznať gestá na ruke, na ktorej sú nosené. Spojením a poklepaním ukazováka o palec je možné prijímať a ukončovať hovory, spúšťať hudbu či stopky. Mimochodom spomínaný výkonný neurálny procesor slúži práve aj na rozpoznanie gest.

Prémiový a dvakrát taký drahý model hodiniek Watch Ultra 2 ponúka ešte jasnejší displej s jasom 3000 nitov a niekoľko funkcií, ktoré využijú snáď len najnáročnejší športovci. Okrem dvojfrekvenčného GPS je to detektor hĺbky ponoru či výškový senzor so schopnosťou rozpoznať výšku v rozsahu –500 až 9000 metrov nad morom. Tak ako aj v minuloročnom modeli hodinkám nechýba programovateľné tlačidlo a rozšírená výdrž na jedno nabitie na úrovni až 36 hodín.

Základný model hodiniek Watch Series 9 bude v predaji od 22. septembra za cenu 399 dolárov a model Ultra 2 za 799 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #hodinky #Apple Watch #Watch 9 #Ultra 2