Twitter (X) už neumožní nahlasovať hoaxy o voľbách. S výnimkou krajín EÚ

Aj vďaka zákonom EÚ o digitálnych službách (DSA) má Twitter (X) obmedzené pole pôsobnosti. Kým vo svete ruší tlačidlo na nahlasovanie dezinformácií týkajúcich sa volieb, v krajinách EÚ túto možnosť kvôli zákonu ponecháva.

06.10.2023 08:00
Twitter Foto:
Ilustračné foto
debata

Mnohí o tejto funkcii na Twitteri (X) ani len nevedeli, no sociálna sieť svojim používateľom ponúkala možnosť nahlasovať dezinformačný obsah týkajúci sa prebiehajúcich volieb. Ak sa na sieti objavil príspevok, ktorý zámerne zavádzal o volebných stranách, kandidátoch či voľbách samotných, používateľ mal pomocou špeciálneho tlačidla možnosť ho nahlásiť. Vedenie spoločnosti sa však rozhodlo tlačidlo potichu odstrániť. S výnimkou krajín Európskej únie.

Krok Twitteru (X) vyvolal vášne najmä na druhom konci sveta, v Austrálii, kde sa má v roku 2024 uskutočniť historicky najväčšie referendum o rozšírení práv pre domorodých obyvateľov. Rovnako nebezpečný môže byť tento krok aj v súvislosti s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Už budúci rok si budú Američania voliť svojho 47. prezidenta, ktorý by mohol v úrade vystriedať úradujúceho Joea Bidena. S odblokovaním účtu Donalda Trumpa na Twitteri (X) sa tak množia obavy o možnom zneužití a manipulovaní volieb na sociálnej sieti podobne, ako tomu bolo počas kampane pred uplynulými voľbami.

Nástroj na nahlasovanie hoaxov bol na platforme dostupný od roku 2021. Na začiatku len v Spojených štátoch, Austrálii a Južnej Kórei. Neskôr bol rozšírený aj do Brazílie, Filipín a Španielska, ako jedinej krajiny Európskej únie. Twitter ale funkciu rozšíril aj do ďalších krajín EÚ, avšak v miernej pozmenenom formáte. Na rozdiel od iných členských krajín ale platforma nie je na Slovensku priveľmi populárna, a tak o možnosti nahlasovania hoaxov vie len zlomok Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #hoax #X