Európska únia pohrozila Facebooku a TikToku kvôli šíreniu dezinformácií o hnutí Hamas

Obe spoločnosti musia Európskej únii poskytnúť informácie o možnom šírení dezinformácií v súvislosti s teroristickým hnutím Hamas a Izraelsko-Palestínskom konflikte. Pôvodnú výzvu Meta aj TikTok ignorovali.

21.10.2023 08:00
sociálne siete, mobil, telefón, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Okamžite po útoku teroristov z hnutia Hamas na civilistov v južnej časti Izraela sa na sociálnych sieťach začali šíriť dezinformácie rôzneho druhu. Niektoré teroristický útok zľahčovali, iné ho prezentovali ako prirodzenú odvetu za roky utláčania palestínskeho obyvateľstva v pásme Gazy na juhu Izraela. Práve pri konfliktoch tohto druhu, ktoré vyvolávajú celosvetové vášne zohrávajú sociálne siete kľúčovú úlohu. Ich algoritmy totiž používateľom zväčša odporúčajú obsah, ktorý konvenuje ich názorom, prípadne vzbudzuje väčší záujem a vyvoláva emócie. Šírenie dezinformácií je toho následkom.

Európska únia preto spoločnosti TikTok a Meta počas minulého týždňa požiadala o poskytnutie informácií o možnom šírení dezinformácií na oboch platformách. Spoločnosti 24-hodinovú výzvu nereagovali. EÚ preto využila najsilnejšiu dostupnú páku a v rámci schváleného Aktu u o digitálnych službách DSA ich pod hrozbou drakonických pokút opätovne požiadala o sprostredkovanie spomínaných informácií. Meta aj TikTok majú na reakciu presne jeden týždeň.

Úniu primárne zaujíma možné zdieľanie teroristického a násilného obsahu, ktoré môže priamo nabádať k ďalším násilnostiam u prívržencov oboch strán blízkovýchodného konfliktu. TikTok na výzvu zareagoval oficiálnym vyhlásením, v ktorom uviedol, že svoju prvú správu o transparentnosti zverejní v priebehu budúceho týždňa. Podobne zareagovala aj Meta, ktorá chce Európskej komisii poskytnúť aj informácie nad rámec novej legislatívy. Počas minulého týždňa EÚ žiadala sociálnu sieť Twitter (X) o zabezpečenie a väčšiu kontrolu obsahu, ktorý sa na sieti v súvislosti s teroristickým útokom šíril. X v tej súvislosti údajne zmazal stovky účtov prepojených s teroristickou organizáciou Hamas.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Izrael #Hamas #Twitter #facebook #X #méta #TikTok #prímerie medzi Izraelom a Hamasom