Twitter (X) už len za poplatok? Elon Musk skúša povinné 1-dolárové predplatné

Chcete sa zaregistrovať na Twitteri (X)? Tak zaplaťte! Elon Musk testuje dolárové predplatné pre nových používateľov. Bez ročného poplatku bude používanie sociálnej siete výrazne obmedzené.

23.10.2023 08:00
Twitter logo Foto:
Ilustračné foto
debata

Všetci si už zvykli na to, že prístup k sociálnym sieťam je úplne zadarmo. Veď napokon, prečo by mali používatelia platiť, keď ich prevádzkovateľom poskytujú svoje osobné údaje, ktoré sú speňažené na reklamnom trhu? Elon Musk sa rozhodol nabúrať tento stereotyp a oznámil, že pripravuje dva druhy predplatného pre svoju sociálnu sieť X (pôvodne Twitter). “Prvé predplatné bude nižšie a obsahovať bude všetky funkcie, avšak bez zmien v počte zobrazovaných reklám. Druhé bude drahšie, ale bez reklám,” uviedol E. Musk. Tento krok sa mnohým páčiť určite nebude. Dotknúť sa má aj nových používateľov, ktorí budú musieť za registráciu zaplatiť jeden dolár ročne. X v pilotnej prevádzke začal účtovať dolárové predplatné novoregistrovaným používateľom na Novom Zélande a Filipínach.

Neznamená to však, že bez zaplatenia jedného dolára nebude možné X používať vôbec. Sociálna sieť ale používateľom neumožní vytvárať, zdieľať a lajkovať príspevky. Dostupné bude len ich zobrazenie a sledovanie účtov. E. Musk rozhodnutie spoplatniť aj základné funkcie online platformy zdôvodnil snahou o odstránenie falošných účtov a botov. Od októbra minulého roka, kedy Musk platformu prevzal, ponúkol používateľom predplatné X Premium, ktoré výmenou za 8 dolárov mesačne zobrazí znak overeného účtu.

Platforma X dlhodobo čelí prevádzkovým problémom. Po zásadných zmenách v riadení, ako aj nedostatočnej kontrole obsahu, sa mnoho inzerentov rozhodlo obmedziť, či úplne zrušiť inzerciu na X. Sociálna sieť im preto začala ponúkať veľké zľavy, ktoré však jej atraktivite v očiach inzerentov nepomohli.

Musk pritom viackrát naznačil, že sa mu snahy o blokovanie škodlivého, hanlivého či inak nevhodného obsahu nepáčia. Pohrozil aj odchodom z európskeho trhu kvôli tlaku na kontrolu obsahu zo strany Európskej únie. Navyše, Európska komisia začala len pred niekoľkými dňami X vyšetrovať z dôvodu pochybností o nedodržiavaní pravidiel pri blokovaní škodlivého obsahu a dezinformácií v súvislosti s teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #Elon Musk #X