Koniec túlaniu sa v meste a na diaľnici. Mapy Google prinášajú zásadné vylepšenia

Google predstavil niekoľko zaujímavých vylepšení pre svoje Mapy. Pomôžu s lepšou orientáciu na neznámom mieste, s výberom funkčnej nabíjacej stanice pre elektromobil ako aj s plánovaním trasy.

30.10.2023 08:00
Google Mapy, Google Foto:
Mapy Google prinášajú množstvo nových vylepšení.
debata

Ak nepatríte medzi ľudí, ktorí si len tak spontánne vyrazia na výlet a radi sa strácajú v uličkách veľkomiest, Google vás poteší niekoľkými vylepšeniami v aplikácii Mapy. Ako spoločnosť informovala na svojom blogu, novinky majú pomôcť tak šoférom ako aj chodcom, ktorí radi plánujú svoje cesty, prípadne sa potrebujú utvrdiť, že idú správnym smerom.

Lepšie a názornejšie plánovanie cesty

Funkcia Immersive View for Routes pomôže najmä vašej predstavivosti. Ak ste doposiaľ pri hľadaní cesty z bodu A do bodu B využívali len jednoduchý náhľad trasy, nová funkcia vám za pomoci fotiek spojených s leteckými snímkami zobrazí realistický a “plastický” pohľad na vytýčenú cestu. Môžete sa tak pozrieť ako v skutočnosti vyzerá budova pri ktorej máte odbočiť doľava, cez ktorých prechod máte prejsť na druhú stranu cesty, ak idete pešo alebo na ktorom výjazde z kruhového objazdu máte odbočiť, ak šoférujete auto. Novinka bude zatiaľ dostupná len v niekoľkých mestách. V Európe sú zastúpené Barcelona, Dublin, Florencia, Londýn, Paríž a Benátky. Za oceánom zas San Francisco, New York, Las Vegas či Los Angeles.

Prehľad funkčných nabíjačiek

Druhú novinku, ktorú skôr než na Slovensku oceníte pri cestách požičaným elektromobilom v zahraničí, je zobrazenie funkčných nabíjacích staníc vo vašom okolí. Nie všetky stanice totiž fungujú. Mapy vám tak pomôžu s výberom tej, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou funkčná. Využívajú pri tom štatistické informácie o ich využívaní inými motoristami.

Rozšírená realita ukáže smer

Ak zrovna nemáte orientačný zmysel, využiť môžete aj funkciu Lens in Maps, ktorá po aktivovaní cez fotoaparát v mobile zanalyzuje prostredie a povie vám, kde sa práve nachádzate. A nielen to. V podobe rozšírenej reality v štýle Pokémon Go na displeji uvidíte aj kde sa nachádzajú obchody, reštaurácie či bankomaty. Aj táto funkcia bude zatiaľ dostupná len vo vybraných mestách. Bratislava a ani Praha sa medzi nimi v pilotnej fáze nenachádzajú. Pribudnúť by však mohli neskôr.

Koniec omylom na diaľnici

Pri lepšej orientácii za volantom môže zas pomôcť zvýraznenie pruhov a okolitého prostredia v režime navigácie. Na Mapách budete schopní lepšie odlíšiť pruhy na diaľnici a budete aj včas varovaní na potrebu odbočenia. Už sa tak nebudete musieť boriť s problémom nič nehovoriaceho jednoliateho pruhu, ktorý vás môže na zapchatej diaľnici poslať na ďalší 20 kilometrov vzdialený výjazd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #Mapy Google #Google Mapy