Facebook a Instagram vás za 10 eur zbavia otravných reklám. Má to ale háčik

Facebook a Instagram ponúknu používateľom v krajinách Európskej únie mesačné predplatné, ktoré ich za 10 až 13 eur zbaví reklám.

02.11.2023 08:00
Facebook, Instagram Foto:
Ilustračné foto
debata

Platili by ste sa používanie sociálnych sietí? Táto dilema bola na stole už mnoho rokov. Žiaden z ich prevádzkovateľ sa k tejto možnosti doposiaľ neuchýlil. Ak, tak dal používateľom aspoň na výber – bezplatný prístup s reklamami alebo platený a bez nich. Metu toto rozhodovanie až do januára tohto roka obchádzalo. Vysporiadať sa problémovými a prísnymi európskymi reguláciami sa firma musela až po tom, čo jej bola udelená pokuta vo výške 390 miliónov eur za nedodržiavanie pravidiel týkajúcich sa reklám. Európsky regulátor na Metu vytiahol bič a pokutu zdôvodnil tak, že firma nemôže používateľov nútiť k odsúhlaseniu podmienok spôsobom, že platforme prenechajú voľnú ruku nad tým, ako bude ich osobné údaje spracovávať na účely zobrazovania reklám.

V snahe predísť podobným problémom a drakonickým pokutám sa Meta rozhodla sprístupniť predplatné, ktoré používateľov zbaví reklám. Nie je lacné, je dostupné len v krajinách Európskej únie a má aj niekoľko háčikov. V priebehu novembra si budú môcť používatelia oboch sociálnych sietí aktivovať mesačné predplatné vo výške 10 eur, ktoré ich zbaví reklám na Facebooku a Instagrame. Táto cena však platí len pri aktivácii a platbe cez webový prehliadač. Pravdepodobne kvôli poplatkom v obochodoch Apple Store a Google Play si bude Meta účtovať o 3 eurá vyššiu sumu, ak si používatelia predplatné aktivujú cez mobilnú aplikáciu na platformách Android a iOS. Ďalším háčikom je dodatočné spoplatnenie doplnkových pripojených účtov. Ak na Instagrame máte zaregistrovaných viac účtov a chcete, aby sa reklama nezobrazovala na žiadnom z nich, za každý ďalší účet si budete musieť priplatiť 6 respektíve 8 eur mesačne. Facebook a Instagram však budú aj naďalej dostupné zadarmo v prípade, ak budete ochotní strpieť reklamy tak, ako doteraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #facebook #Instagram #sociálne siete #predplatné