Navigácia Waze vás upozorní na nebezpečné úseky ciest

Súčasťou aktualizácie navigácie Waze je aj funkcia, ktorá upozorní vodičov na úseky s častými dopravnými nehodami. Využíva na to historické hlásenia z komunity vodičov a umelú inteligenciu.

13.11.2023 08:00
Waze, navigácia Foto:
Waze vodičov upozorní na nehodové úseky ciest.
debata (1)

Je prinajmenšom zvláštne, ak si navzájom konkurujú aplikácie od tej istej firmy. To je prípad navigácie Waze a Máp Google, ktoré obe patria do portfólia Google. Je však medzi nimi jeden zásadný rozdiel. Kým Mapy Google slúžia ako mapové podklady pre akékoľvek využitie (vrátane pešej či automobilovej navigácie), Waze sa špecializuje len a výhradne na navigáciu. Navyše sa k svojmu patrónovi príliš nepriznáva a na trhu funguje viac-menej ako solitér, ktorý naďalej čerpá z rozsiahlej používateľskej základne. Sú to práve vodiči-používatelia, ktorí mu dodávajú potrebnú spätnú odozvu, z ktorej následne môžu čerpať ďalší vodiči. Ak používate Waze, iste viete, že cez aplikáciu môžete upozorniť na policajné hliadky, či nehody na ceste. Tieto údaje majú pre mnohých vodičov cenu zlata. A pár stoviek eur, ktoré by inak zaplatili na pokutách.

Waze teraz prichádza s novou funkciu, ktorá vodičov upozorní na nehodové úseky. Novinka s názvom “história nehôd” zobrazí hlásenie, ak sa auto priblíži k úseku cesty s vysokým počtom nehôd hlásených komunitou vodičov. Cieľom novinky, je, ako inak, zamedziť nehodám a dať vodičovi včas signál, aby sa pripravil na ostrú zákrutu, slepý uhol, zle vyznačené pruhy na ceste či nerovnú a šmykľavú vozovku. Waze pri upozorňovaní využíva historické hlásenia o nehodách priamo z aplikácie a umelú inteligenciu, ktorá dokáže komplexnejšie analyzovať premávku, typ cesty, či stúpanie. AI takisto rozpozná cesty, na ktorých jazdí vodič bežne a úseky ciest, ktoré sú pre neho nové. Upozorňovať na problematické úseky bude len na nich.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #Mapy Google #Waze