Facebook konečne začína automaticky šifrovať správy a hovory cez Messenger

Šifrovanie komunikácie na Messengeri bolo doposiaľ len voliteľné. Po novom bude aktivované automaticky pre všetkých.

11.12.2023 08:00
Meta, Messenger, Facebook, sociálna sieť Foto:
Messenger bude šifrovať všetky správy podobne ako WhatsApp.
debata

Ak ste sa snažili vyhýbať komunikácii cez Facebook Messenger kvôli obávam z “odpočúvania” konverzácie, po novom už môžete spokojnejšie spávať. Meta po dlhých mesiacov plných sľubov napokon začala šifrovať všetky správy a hovory medzi používateľmi populárnej komunikačnej platformy. V praxi to znamená, že aj keby Facebook z nejakého dôvodu chcel zistiť, o čom klebetíte so svojimi kamarátmi, už to nedokáže. Správy sú totiž šifrované štýlom end-to-end, teda na oboch koncoch. Prístup k nim majú len odosielateľ a adresát a nikto iný.

Facebook pritom komunikáciu dokázal šifrovať už od roku 2016. Len o tom vedel málokto. Šifrovanie bolo totiž potrebné manuálne aktivovať v nastaveniach. Tentokrát však už nebude šifrovanie voliteľné a skryté hlboko v nastaveniach, ale automatické. Meta tak spĺňa to, čo avizovala ešte v roku 2021, kedy tvrdila, že všetky správy bude šifrovať najneskôr do dvoch rokov. Kým používatelia sa môžu z väčšieho súkromia tešiť, policajné zložky v mnohých krajinách rady nebudú. Kvôli šifrovaniu bude pre nich oveľa náročnejšie odhaliť trestné činy, vrátane šírenia detskej pornografie.

Do portfólia Mety okrem Facebooku a Messengeru patrí aj sociálna sieť Instagram a komunikačná platforma WhatsApp. Tá na rozdiel od Instagramu a Messengeru automaticky šifrovala správy už od roku 2016. Očakáva sa, že Instagram prejde na zabezpečenú komunikáciu v priebehu budúceho roka. Spoločnosť uviedla, že používateľov na zvýšené zabezpečenie upozorní, keďže bude od nich vyžadovať nastavenie metódy obnovenia účtu v prípade straty prístupu k správam alebo výmeny zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #šifrovanie #Messenger #méta