Čína obmedzi hráčov videohier. Obmedzí im herný čas a aj možnosti míňať peniaze

Po tom, čo Čína v roku 2021 deťom a mladistvým výrazne obmedzila možnosti hrania videohier, prichádza regulátor s ďalšími opatreniami, ktoré sa dotknú celej miestnej populácie.

29.12.2023 08:00
herná konzola, xbox, kinect, hra, počítačová... Foto:
Ilustračné foto
debata

Čínsky Národný regulačný úrad ešte v roku 2021 oznámil, že deťom obmedzí čas, ktorý môžu tráviť hraním videohier. Regulátor chcel dohliadať na to, aby deti mohli hrať videohry len jednu hodinu denne, a aj to len v piatok a počas víkendov a sviatkov, medzi ôsmou a deviatou hodinou večer. Vývojárom hier a prevádzkovateľom herných platforiem nariadil, aby zabránili deťom hrať sa hry mimo schválený čas. Čínske úrady dlhodobo označujú online hry za “spirituálne ópium,” ktoré povzbudzuje obsedantné správanie. Aj preto ich snahy o obmedzenie negatívnych vplyvov hier na miestnu populáciu neskončili.

Peking v týchto dňoch nariadil, aby online hry nemohli ponúkať hráčom odmeny, ktoré by ich motivovali k nadmernému hraniu a míňaniu peňazí. “Odstránenie týchto stimulov pravdepodobne zníži počet denných aktívnych používateľov a príjmy v aplikáciách, a nakoniec by mohlo prinútiť herné štúdiá, aby zásadne prepracovali dizajn svojich hier a stratégie monetizácie," povedal pre BBC Ivan Su, analytik spoločnosti Morningstar. Hry budú musieť takisto hráčov upozorňovať na excesívne hranie. Po určitom čase budú na displeji zobrazovať hlásenie o neprimerane dlhom čase trávenom hraním hry.

Čína je najväčším herným trhom na svete a akcie firmy Tencent, ktorá je trhovým lídrom, sa po ohlásení nových opatrení prepadli o 12,4 percenta. Vedenie firmy však neplánuje nariadenia obchádzať, ale naplno sa im prispôsobí. Podľa jej viceprezidenta bude prísne uplatňovať regulačné požiadavky, ktoré v zásade nijak odporujú záujmom o vytvorenie udržateľného obchodného modelu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #videohry #Tencent