Hráčov hier ohrozuje nezvratné zhoršenie sluchu a pískanie v ušiach, varujú vedci

Ľudia, ktorí sa hrávajú počítačové hry majú väčšie riziko zhoršenia sluchu a pískania v ušiach, takzvaného tinitu.

20.01.2024 08:00
Počúvanie hudby, slúchadlá, chlapec, mama, mp3... Foto:
Ilustračné foto
debata

Aj keď strata alebo zhoršenie sluchu je vo všeobecnosti spojené s dlhodobým vyšším hlukom, táto skutočnosť priamo koreluje s neduhmi, ktoré trápia najmä hráčov počítačových hier. Tí majú zväčša nastavenú hlasitosť v slúchadlách na vyššiu úroveň, ktorá môže poškodzovať ich sluch. Podľa najnovšej štúdie publikovanej vo vedeckom časopise BMJ Public Journal sa priemerná hlasitosť v slúchadlách hráčov akčných videohier pohybuje v rozpätí 88,5 až 91,2 decibelov. Nárazovo až na úrovni 119 decibelov. Tieto dáta potvrdzuje analýza 14 samostatných štúdií, ktorých sa zúčastnilo dovedna 50-tisíc ľudí.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO by sa dospelí ľudia nemali vystavovať hlasitosti nad úrovňou 80 decibelov viac ako 40 hodín týždenne. Hlasitosť na tejto úrovni zodpovedá zhruba rušnej premávke v meste či hluku v metre. Vystavenie hlasitosti len o 5 decibelov vyššej by nemalo prekročiť 4 hodiny týždenne a hlasitosti nad 90 decibelov len na 75 minút týždenne. Vlak má hluk na úrovni 90 decibelov, kým diskotéka až 110 decibelov. Nad úrovňou 130 decibelov sa už nachádza prah bolesti.

Podľa niektorých zo 14 analyzovaných štúdií majú hráči väčšiu tendenciu vzniku tinitu, teda pískania v ušiach. Muži, respektíve chlapci hrávajú v priemere hry dlhšie, častejšie a vo vyšších hlasitostiach, než ženy a dievčatá. Vo výsledku podľa vedcov existuje určitá korelácia medzi hraním hier a zhoršením sluchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hranie hier #počítačové hry #tinitus #strata sluchu