Google prináša novinku, ktorá poteší všetkých používateľov Gmailu

Google používateľom Gmailu umožní jednoducho sa odhlásiť z hromadných e-mailov. Tlačidlo na odhlásenie bude súčasťou každej reklamnej správy a newslettra.

24.01.2024 08:00
report-spam, google, spam, nevyžiadaná pošta Foto:
Google prináša novinku na automatické odhlásenie z hromadnej pošty.
debata

Raz za čas sa snáď každý prihási k odberu „noviniek“ zo stránky, na ktorej práve nakupoval spotrebnú elektroniku, kozmetiku či letenky. Občas tak urobí cielene, občas omylom. Tak či onak poskytovateľ si nenechá ujsť príležitosť raz za čas poslať reklamnú správu, ktorá má adresáta „nabudiť“ k nákupu či aspoň prilákať jeho pozornosť. Zbaviť sa takýchto hromadne doručovaných e-mailov nebýva vždy jednoduché. Vo väčšine prípadov je e-mail najprv potrebné otvoriť a kdesi v jeho spodnej časti nájsť tlačidlo na odhlásenie z odberu noviniek. Nie, že by to bolo nejak zložité, no nie každému sa to chce robiť. Google sa preto rozhodol odhlásenie z odberu svojim používateľom uľahčiť.

V službe Gmail pribudne nové tlačidlo na odhlásenie z odberu správ. Tlačidlo sa bude nachádzať priamo v lište či náhľade správy, a tak zrušiť odber bude možné aj bez otvorenia e-mailu. Google samozrejme nemá prístup do databázy poskytovateľov reklamných správ, no stlačením tlačidla im doručí požiadavku na odstránenie z e-mailovej adresy zo zoznamu adresátov.

Aj keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať, Google zavedením novinky robí službu aj protistrane. Doteraz totiž platilo, že ak adresát doručenú správu označil ako nevyžiadanú poštu, Google odosielateľovi znížil hodnotenie, čo mohlo mať vplyv na spôsob akým budú do schránok doručované jeho ďalšie správy. Vo výsledku by tak mohol Google všetky správy odosielateľa presúvať rovno do spamu. Po novom bude stačiť, ak uposlúchne požiadavku na odstránenie adresáta zo zoznamu a jeho reputácia tak nebude naštrbená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Gmail #spam #nevyžiadaná pošta #reklamné správy