Trpký koniec fínskej hviezdy. Logo Nokie kompletne zmizne zo sveta smartfónov

Značku sa pokúsili vzkriesiť viaceré firmy, ktoré získali licenciu na používanie názvu, ktorý kedysi definoval kvalitu. Nokia však už ľudí neláka a z telefónov úplne zmizne. Smartfóny sa už budú predávať len pod značkou HMD Global.

03.02.2024 08:00
nokia Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Príbeh fínskej Nokie poznajú snáď všetci fanúšikovia mobilov. Kedysi etalón kvality, neporaziteľná trhová jednotka, ale aj kreatívna a odviazaná značka, ktorá sa nebála experimentovať, zmeškala svoj vlak. Príchod prvých smartfónov a vzdorovitosť pri nasledovaní trendov sa Nokii vypomstili natoľko, že sa zo zmien na trhu nedokázala otriasť a spamätať. Postupne ju tak predbehli iní, dravší, výrobcovia smartfónov. Najprv to boli značky ako HTC a Samsung, neskôr sa k nim pridal aj Apple. Nokii sa to stala osudným spolupráca s Microsoftom, ktorý ju v roku 2013 kúpil s cieľom podporiť vlastný systém Windows Phone a poraziť tak platformy iOS a Android. Nokia s Windowsom nemala úspech a Microsoft značku v roku 2016 predal fínskej firme HMD Global za zlomok pôvodnej ceny.

Po rokoch úvah, čo bude so značkou Nokia ďalej, sa HMD Global predsa len rozhodla pokračovať vo výrobe mobilov s legendárnym logom a skúsiť osloviť ľudí, ktorí majú hlbšie do vrecka. Prémiový segment firma nechala ako korisť veľkým hráčom. Nostalgia však už ľudí neťahala, predaje v lepšom prípade stagnovali a ani ponuka nebola v silnej konkurencii nijako zaujímavá. HMD Global preto nepriamo naznačilo, že upúšťa od pôvodného zámeru držať Nokiu pri živote. Namiesto toho plánuje predstaviť smartfóny pod vlastnou značkou.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #smartfón #HMD GLobal