O tejto funkcii ste ani nevedeli. Google vypína možnosť zobraziť históriu stránok

Google vypína funkciu, ktorá umožňovala zobraziť poslednú aktívnu verziu stránky. Prišla vhod, ak bola stránka nedostupná alebo zmenila svoj obsah. Google však tvrdí, že funkcia stratila opodstatnenie.

04.02.2024 08:30
google Foto:
Ilustračné foto
debata

Predstavte si, že chcete navštíviť konkrétnu webstránku, no ona sa nechce z nejakého dôvodu načítať. Problém nie je vo vašom pripojení, ale napríklad v dostupnosti servera. Čo by ste v takej situácii robili? Google ponúkal riešenie v podobe funkcie zvanej “Cached.” Vo voľnom preklade táto funkcia znamená možnosť zobraziť archivovanú stránku, respektíve jej poslednú aktívnu verziu, ktorú Google v minulosti načítal. Ako však firma potvrdila v jednom z komentárov na sociálnej sieti X, jednu z najstarších funkcií vôbec zo svojho vyhľadávača odstránila. Dôvod? Vraj už nespĺňa svoj účel a je nepotrebná.

“Funkcia bola určená na to, aby ľuďom pomohla pristupovať k stránkam, keď sa ich aktuálna verzia nemohla načítať. Dostupnosť stránok sa však v výrazne zlepšila, a tak sme sa funkciu rozhodli poslať do dôchodku,” odôvodňuje svoje rozhodnutie Google na platforme X. V skutočnosti však mala táto funkcia oveľa širšie využitie než len získať náhľad nenačítanej stránky. Vývojárom a marketérom pomáhala pri optimalizovaní webu a lepšom pochopení, čo Google na stránkach “vidí.” Bežní ľudia ju zas mohli použiť na zistenie, či prevádzkovateľ stránky pred nimi niečo nezatajuje a či z webu náhodou potajme nezmazal nejaký údaj. Funkcia bola užitočná aj pri limitovanom prístupe k stránkam, ktoré sú v danej krajine zablokované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #vyhľadávanie #webstránky #Cached