Huawei v Európe takmer skolaboval. V Číne sa však stal trhovou jednotkou

Po amerických sankciách sa začal smartfónový biznis čínskeho Huaweiu rúcať ako domček z karát. Firma sa však preorientovala na domáci trh a oplatilo sa jej to.

12.02.2024 08:00
huawei pocket s, smartfón, ohybný displej Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Len zlomku upadajúcich technologických firiem sa podarí úspešný “comeback.” Podľa takzvanej BCG matice sa produkty firiem presúvajú z kvadrantu Otáznik cez kvadrant Hviezda, Dojná krava, až napokon skončia v poslednej fáze – Pes. Len pred niekoľkými rokmi smartfónová divízia Huawei v Európe doslova hviezdila. Firma raketovo rástla, rovnako ako aj jej predaje a zisk. Zdalo sa, že ju v najbližších rokoch nemôže nič zastaviť. Smartfóny sa stali nosným produktom čínskej firmy (kvadrant Dojná krava), ktorý jej zarábal miliardy. Neotrasiteľnou pozíciou však zamávalo uvalenie sankcií administratívou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Začal sa tak postupný pád a Huawei na trhu už len tak tak prežíval. Nebol ani trhovou jednotkou, dvojkou, ba ani trojkou.

Kým Huawei v Európe stagnoval a upadal, postupné preorientovanie sa na čínsky trh sa mu začalo oplácať. Dokazujú to aj posledné analýzy. Podľa denníka South China Morning Post sa Huawei stal výrobcom najpredávanejších smartfónov v Číne za prvé dva týždne roku 2024. Stalo sa tak po prvýkrát od uvalenia amerických sankcií v roku 2019. Ako uvádza magazín Fortune, zisk Huawei je stratou pre Apple. Americký výrobca v Číne medziročne stratil až 13 percent z celkového objemu predaja. Silu miestneho trhu potvrdil aj šéf Apple, Tim Cook, ktorý pre Reuters uviedol, že pre smartfóny je Čína najviac konkurenčným trhom.

Má to však aj tienistú stránku. Huawei paradoxne začína doplácať na svoj úspech na domácom trhu. Jeho čipy Ascend AI s integrovanou umelou inteligenciou sú tak populárne, že nestíha uspokojiť dopyt na trhu. To môže spomaliť výrobu jeho vlastných smartfónov, keďže procesory do smartfónov spolu s AI čipmi vyrába v rovnakej fabrike, ktorá má obmedzené výrobné kapacity.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #Huawei