Facebook a Instagram mali celosvetový výpadok. Používatelia sa nemohli prihlásiť

Až dva a pol hodiny trval celosvetový výpadok sociálnych sietí Facebook a Instagram. Išlo o najhorší výpadol za posledné štyri roky.

06.03.2024 08:00
facebook, sociálna sieť, like, chat,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V utorok popoludní stredoeurópskeho času mali sociálne siete Facebook a Instagram celosvetový výpadok, ktorý mnohých zaskočil. Namiesto klasickej nedostupnosti boli milióny používateľov zo sociálnych sietí automaticky odhlásení bez možnosti sa opätovne prihlásiť. Zobrala sa im len chybová hláška, ktorá mohla navodiť dojem, že do ich účtu sa niekto “nabúral” a zmenil v ňom hesla. Na začiatku nič nenasvedčovalo tomu, že problém je na strane Facebooku. Až neskôr sa na internete začali objavovať upokojujúce správy, že v tom nie sú používatelia sami a skutočne ide o udalosť, ktorú si sami svojou nedbalosťou nezapríčinili.

Niektorí používatelia si okrem nemožnosti prihlásiť sa na Facebook a Messenger všimli aj problémy so zobrazením najnovších príspevkov na Instagrame. Celosvetový výpadok trval približne 2,5 hodiny a bol najhorším za posledné štyri roky. Meta vo svojom vyhlásení potvrdila, že chyba bola na jej strane a detailnej ju aj popísala. V skratke – spôsobila ju zlá automatizovaná konfigurácia systémov. Namiesto opravy, ktorú Meta nestihla pre komplikovanosť zrealizovať, konfigurátor deaktivovala a zabránila tak chybovému cyklu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #sociálne siete #méta