Koniec TikToku v Spojených štátoch? Kongres vydal prelomové rozhodnutie

Sociálna sieť TikTok dostala nové ultimátum. Americký kongres dal jej čínskym vlastníkom na výber - buď TikTok predajú alebo bude v Spojených štátoch zakázaný.

14.03.2024 15:00
TikTok Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Čínske spoločnosti to majú na západe ťažké. Najprv to boli čínski dodávatelia sieťových technológií a neskôr sa do nemilosti dostal aj Huawei. Ten americké sankcie takmer pochovali nebyť silného domáceho trhu, ktorý firmu pomohol udržať nad vodou. Kvôli najrôznejším obavám, ktoré sú často komunikované až na úrovni ohrozenia štátnej bezpečnosti, teraz dostala ultimátum ďalšia čínska spoločnosť. Vedenie firmy ByteDance, ktorá má čínskych vlastníkov a prevádzkuje sociálnu sieť TikTok sa má teraz ťažkú dilemu.

Kongres Spojených štátov odhlasoval návrh podľa ktorého má ByteDance predať podiel, ktorý mu umožňuje kontrolovať sieť TikTok. Urobiť tak má do šiestich mesiacov, inak bude aplikácia zablokovaná pre všetkých používateľov v Spojených štátoch. Hlasovanie kongresu musí ešte odobriť senát a podpísať prezident. Ak sa tak stane, môže to rozpútať novú obchodnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Problémový vlastník a nepresvedčivé tvrdenia

Prečo majú s TikTokom v Spojených štátoch problém? Problémom nie je ani tak sociálna sieť samotná, ako to, že ju kontroluje čínska firma so sídlom v Pekingu. Tak, ako aj ďalšie stovky čínskych firiem podnikajúcich v zahraničí, sa musí aj ByteDance prispôsobiť prísnym zákonom, ktoré jej prikazujú zdieľať dáta o používateľoch s čínskymi úradmi. “Nemôžeme riskovať, aby dominantnú platformu na zdieľanie noviniek a spravodajstva v Spojených štátoch kontrolovala Čínska komunistická strana,” uviedol pred rokovaním kongresu jeden z predkladateľov návrhu, Mike Gallagher zo štátu Wisconsin.

Kongresmenov neupokojili ani záruky TikToku, ktorý svojho času tvrdil, že zamestnanci ByteDance nemajú prístup k dátam 150 miliónov používateľov zo Spojených štátov. Podľa investigatívy novinárov z denníka Wall Street Journal však bolo oddelenie dát používateľov TikToku “deravé” a ByteDance k nim mohol mať aj naďalej prístup.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Kongres USA #TikTok #ByteDance