Tlačiareň za predplatné? HP mení trh, no používatelia ťahajú za kratší koniec

Najprv to boli služby, neskôr počítačové programy, hudba či filmy. HP zašlo ešte ďalej a predplatné začalo ponúkať aj na domácu tlač. Teraz si myslí, že nastal čas ponúkať za predplatné aj hardvér. Má to však háčik.

16.03.2024 08:00
HP Neverstop Laser, tlačiareň Foto:
Ilustračné foto
debata

Nebolo to tak dávno, čo si ľudia kupovali filmy a hudbu na fyzických médiách. Doba pokročila a technologické firmy pochopili, že ich rast limitujú jednorazové predaje. Preto multimédiá začali ponúkať výmenou za mesačné či ročné predplatné. Profitovať z toho mali aj používatelia. Namiesto stoviek eur alebo “zavíreného” pirátskeho obsahu si odrazu mohli dopriať nepreberný katalóg hudby a filmov za malý mesačný poplatok. Podobne tomu bolo aj pri softvérových licenciách, ktoré sa vďaka mesačnému predplatnému stali dostupnejšie. Nevýhodou bolo, že takýchto programov mali odrazu používatelia v počítači desiatky. A každý niečo stál. Schválne, koľko predplatných k online službám máte aktívnych? Dve, tri, desať?

Predplatné sa v posledných rokoch začalo objavovať aj v segmentoch, kde to bolo donedávna len nepredstaviteľné. Doplnky v aute, domáca tlač. Práve tlač dokumentov z domu bola zaujímavým konceptom pre sprístupnenie predplatného. Funguje to pomerne jednoducho. Kúpite si tlačiareň a podľa očakávaného množstva tlače si vyberiete niektorý z mesačných balíčkov. Ak vytlačíte menej, predplatené strany si presuniete do ďalšieho mesiaca. Ak vytlačíte viac, priplatíte si. Ak miniete toner či farbu, spoločnosť vám bezplatné pošle náhradu. HP tento systém nazvalo InstantInk. Teraz prichádza firma s ďalšou novinkou, ktorá má niekoľko ALE.

HP svojim zákazníkom po novom ponúka aj možnosť predplatiť si tlačiareň. Zákazník si ju tak nemusí najprv kupovať, ale za mesačný poplatok mu ju firma na dva roky “požičia.” Ceny za základný model atramentovej tlačiarne s dvadsiatkou predplatených strán mesačne začínajú na 7 dolároch. Za profesionálnejší model OfficeJet Pro a 700 strán mesačne si firma účtuje 36 dolárov mesačne. Keďže HP monitoruje stav tlačiarne, súčasťou je aj včasná výmena atramentu. A práve tu je “pes zakopaný.”

Prefíkaná zmluva

Ak si záujemca prečíta zmluvné podmienky, dozvie sa, že HP okrem iného vyžaduje, aby bola tlačiareň neustále pripojená na internet. Údajne preto, aby mohla monitorovať stav tlačovej náplne. Firma však nesleduje len to, či má tlačiareň dostatok “paliva,” ale napríklad môže vzdialene monitorovať aj typ tlačených dokumentov (nie ich obsah) a zariadenia a softvér použitý na ich tlač. Aby toho nebolo málo informácie môže ponúkať svojim reklamným partnerom, ktorí ich môžu použiť pri cielenej reklame.

Odsúhlasením podmienok sa používateľ zaviaže aj k dvojročnému používaniu služby. A zrušiť ju nie je jednoduché a ani lacné. Ak sa rozhodne službu zrušiť pred ukončením viazanosti, HP mu zaúčtuje maximálne 270 dolárové penále, ktoré sa pomerovo znižuje podľa počtu mesiacov, ktoré bola služba využívaná. Po dvoch rokoch je už zrušenie služby bezplatné za predpokladu, že používateľ včas vráti tlačiareň a toner či atrament.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HP #tlačiareň #InstantInk #tlačové predplatné #tlač dokumentov