TikTok nie je na predaj, hlásajú z Číny. Sociálnu sieť môžu v USA zablokovať

Buď sociálnu sieť dáte do rúk zahraničným vlastníkom bez napojenia na Čínu alebo ju zablokujeme. Takýto verdikt si vypočuli predstavitelia firmy ByteDance, ktorá je prevádzkovateľom jednej z najväčších sociálnych sietí na svete s obrovskou používateľskou základňou v Spojených štátoch.

27.04.2024 08:30
TikTok Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Americkým zákonodarcom sa nepáči pochybné pozadie TikToku, za ktorým vidí snahu čínskej vlády získať prístup k dátam amerických občanov. Podľa niektorých predstavuje dokonca ohrozenie národnej bezpečnosti. Bidenova administratíva preto dala čínskej firme ultimátum. Buď do konca roka TikTok odpredá alebo bude sociálna sieť v Spojených štátoch úplne zakázana. Išlo by tak o nový precedens.

Spoločnosť ByteDance tlaku odoláva, keď na margo možného zaradenia na čiernu listinu uviedla, že TikTok nie je na predaj. “ByteDance nemá v pláne predaj TikToku,” uviedla spoločnosť na vlastnej sociálnej sieti Toutiao. Uviedla tiež, že správy o údajnom hľadaní potenciálnych kupcov nie sú pravdivé. “Budeme naďalej bojovať na súdoch. Fakty a ústava sú na našej strane. Buďte si preto istí, že sa nikam nechystáme,” povedal šéf TikToku Šou Zi Ču vo videu, ktoré tento týžden zverejnil na videoplatforme. Opakovane tiež odmietol, že by mala čínska vláda akúkoľvek kontrolu nad firmou ByteDance.

Len 20-percentný podiel má garantovať nezávisloť

Čínsky zakladateľ spoločnosti ByteDance v súčasnosti vlastní 20-percent akcií prostredníctvom kontrolného podielu vo firme. Približne 60 percent akcií vlastnia investori vrátane veľkých amerických investičných spoločností. Zvyšných 20 percent vlastnia zamestnanci z celého sveta. Traja z piatich členov predstavenstva spoločnosti ByteDance sú Američania. To má podľa firmy dokazovať jej nezávislosť.

V čom teda vidia Spojené štáty problém? Problémom nie je ani tak sociálna sieť samotná, ako to, že podiel na jej kontrole má čínska firma so sídlom v Pekingu. Tak, ako aj ďalšie stovky čínskych firiem podnikajúcich v zahraničí, sa musí aj ByteDance prispôsobiť prísnym zákonom, ktoré jej prikazujú zdieľať dáta o používateľoch s čínskymi úradmi. “Nemôžeme riskovať, aby dominantnú platformu na zdieľanie noviniek a spravodajstva v Spojených štátoch kontrolovala Čínska komunistická strana,” uviedol v marci pred rokovaním kongresu jeden z predkladateľov návrhu, Mike Gallagher zo štátu Wisconsin.

Sociálna sieť ako žiadna iná

TikToku sa darí vďaka unikátnemu algoritmu, ktorý ho odlišuje od iných sociálnych sietí. Používateľom servíruje videá na základe ich aktivity. Ak niektoré z videí sledujú dlhšiu dobu než obvykle, TikTok im začne zobrazovať videá s podobnou tematikou. Naopak, ak videá zas preskočia, nebude im podobné viac ponúkať. Na podobný princíp individuálnych odporúčaní a analýzy chovania sa žiadna iná sociálna sieť nespolieha. TikTok aj preto dokázal osloviť masy ľudí po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #sociálna sieť #TikTok #ByteDance