Tablety s Androidom ešte nekupujte. Podľa Google treba počkať

V súvislosti s uvedením očakávaného tabletu Samsung Galaxy Tab, ktorý je častovaný aj ako zabiják iPadu, sa vynára viacero súvislostí, ktoré nasvedčujú tomu, že systém Android ako taký ešte nie je pripravený na použitie v tabletoch. Potvrdil to aj sám Google.

20.09.2010 09:02
tablet Toshiba Folio 100 Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri uvádzaní novej verzie systému Android 2.2 s kódovým označením Froyo sa Google vyhýbal označeniam typu „vhodný aj pre tablet.“ Napriek tomu sa môžme stretnúť s viacerými zariadeniami, ktoré nepatria do skupiny smartfónov, a pritom Android využívajú. Systém je prístupný pre všetkých vývojárov, a tí si ho upravujú podľa vlastných predstáv.

Problémom sú aplikácie z obchodu Android Market. „Froyo nie je optimalizovaný pre použitie na tabletoch. Ak chcete Android market na tejto platforme, aplikácie jednoducho nebudú fungovať, pretože nie sú pre takéto zariadenia optimalizované,“ uvádza Hugo Barra z Google. To okrem iného znamená, že prekračujú limity, aké Android v súčastnosti má, predovšetkým z pohľadu veľkosti displeja a jeho rozlíšenia.

Reči o tom, že iPad bude na trhu kraľovať až do roku 2012 sa zdajú byť pravdivé. Google stále nepripravil oficiálnu verziu Androidu pre tablety a tak výrobcovia nemajú možnosť vyrobiť dokonale konkurenčné zariadenie, ktoré využíva všetky možnosti systému.

Nová verzia Androidu, ktorá bude určená pre tablety sa ešte len pripravuje a kedy sa na trhu aj naozaj objaví známe zatiaľ nie je. Podľa odhadov by tomu tak malo byť koncom roka. Google však bude musieť pripraviť takzvaný „wow faktor,“ a okúzliť nielen výrobcov ale najmä spotrebiteľov novými funkciami.

debata chyba