CES: Sharp predstavil nové gigantické 3D LED televízory

Na tohtoročnom veľtrhu CES v Las Vegas japonská spoločnosť Sharp predstavila nové LED televízory s uhlopriečkou 60, 70 a 80-palcov. Najväčší záujem však vzbudil 90-palcový model zo série AQUOS, ktorý sa pýši prívlastkom "najväčší na svete".

08.01.2013 08:00
Sharp 3D LED, LCD, televízor Foto:
Najväčší 90-palcový 3D LED televízor predstavil Sharp už v júni minulého roka. O jeho zaradení do ponuky začal hovoriť až v týchto dňoch.
debata

Viac ako polovica predstavených LED televízorov AQUOS bude postavená na technológii Quattron, ktorá spektrum troch základných farieb rozširuje o štvrtú zložku – žltú. Technológiu Sharp predstavil už v minulosti, no používal ju len zlomok z jeho celkovej produkcie LED panelov. Vďaka žltej sa rozšírilo farebné spektrum na viac ako miliardu reprodukovateľných farieb. Podľa výrobcu je vďaka tomu možné pozorovať väčšie detaily, plynulejšie prechody, vernejšie farebné podanie, jasnejšiu žltú, sýtejšiu modrú a výraznejšiu zlatú farbu.

Najväčší, no nie najnovší, televízor stále patrí medzi high-end
Najväčší sériovo vyrábaný LED televízor predstavil Sharp už v júni minulého roka, no oficiálne o jeho zaradení do ponuky začal hovoriť až teraz. Televízor má hmotnosť necelých 65 kilogramov, 90-palcovú uhlopriečku pri šírke 200 a výške 120 centimetrov. Multimediálny obsah zobrazuje vo Full HD rozlíšení. Sharp ho zaradil do ôsmej modelovej série s prívlastkom high-end.

Ďalšie tri predstavené 3D televízory AQUOS zo šiestej, siedmej a ôsmej série (s uhlopriečkami 60, 70 a 80-palcov) sú vybavené dvojjadrovým procesorom, Wi-Fi modulom a po softvérovej stránke internetovým prehliadačom s podporou Flash a HTML5. K televízorom Sharp ponúka aj bezplatnú aplikáciu Sharp Beam pre mobilné zariadenia so systémom iOS a Android, ktorá umožňuje zdieľať a nezávisle prehliadať obsah na smartfóne a televíznom prijímači.

Ladnejšie krivky, tenší rám
Sharp sa pohral aj s dizajnom. Kým v minulosti mu spotrebitelia vyčítali hrubé a neesteticky pôsobiace rámy, teraz sú už jeho televízne prijímače osadené do rámu z lešteného hliníka, ktorý tvorí nenápadný okraj obrazovky. Nové 3D prijímače sa na trhu objavia najskôr v marci s cenovým rozpätím od 1799 do 6499 dolárov. Príchod na európsky trh spoločnosť zatiaľ neoznámila.

Profesionálom má učarovať progresívna technológia IGZO
Sharp predstavil takisto sériu profesionálnych LCD televízorov s podporou progresívnej technológie IGZO, vďaka ktorej nové panely disponujú extrémne vysokým rozlíšením.

Už niekoľko rokov sú trendom zariadenia podporujúce rozlíšenie Full HD. Podľa spoločnosti Sharp, však rastie záujem po takzvaných Ultra HD paneloch, a to najmä z radov profesionálov. V náväznosti na to, predstavil Sharp novú modelovú sériu profesionálnych panelov s podporou technológie IGZO. Vďaka nej vzrástlo rozlíšenie na štvornásobok bežného 1080-riadkového Full HD, konkrétne na 3840 × 2160 bodov.

Samotná technológia IGZO umožňuje prenos väčšieho množstva svetla v rámci jedného pixelu. Vo výsledku má obraz väčšiu farebnú dynamiku, vernejšie farby a v konečnom dôsledku je naň možné pozerať z väčšieho uhla.

Predstavené panely, ktoré si technológiu IGZO adoptovali, majú uhlopriečku 32-palcov, LED podsvietenie a hrúbku len na úrovni maximálne 35 milimetrov. Ako uviedol výrobca, panely sú vhodné na miesta s nonstop prevádzkou a s možnosťou ich horizontálneho či vertikálneho otočenia.

debata chyba