Dotykové obrazovky na notebookoch budú odolnejšie

Firma Corning predstavila novú generáciu odolných skiel Gorilla Glass pre notebooky s dotykovým displejom. Lepšie odolajú mechanickému poškodeniu.

31.07.2013 20:21
rozbitý dotykový displej, poškodený displej,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Špeciálne ochranné sklá Gorilla Glass sa stali neoddeliteľnou súčasťou smartfónov a tabletov v strednej a vyššej triede. Ich výrobca teraz mieri do notebookov. Nová generácia ochranných skiel bude mať za cieľ chrániť dotykové obrazovky notebookov, ktorých slabinou je podľa firmy Corning práve nízka odolnosť voči škrabancom, či náhodnému poškodeniu. Vo svojej správe sa odvoláva na výrobcov, ktorí v záujme čo najtenšieho dizajnu svojich notebookov podceňujú odolnosť dotykových displejov. Tie sú následne náchylnejšie na nešetrné zaobchádzanie, za ktoré Corning považuje aj silnejší dotyk, dlhé nechty či zaťaženie ťažším predmetom.

Edícia odolných skiel pre notebooky s dotykovou obrazovkou bude mať označenie NBT. Svojou konštrukciou vychádzajú z predošlej generácie skiel Gorilla Glass, pričom výrobca sa zameral najmä na odolnosť, ktorá je údajne až dvakrát vyššia než u predošlej generácie. Displej s ochrannou vrstvou by mal byť následne odolný voči poškriabaniu či mechanickému a náhodnému poškodeniu. Vlastnosťou skla so zvýšenou tvrdosťou je schopnosť rozložiť tlak na celú jeho plochu, čím podľa výrobcu nedochádza k plošnému poškodeniu displeja.

Presnú cenu nového skla výrobca síce nezverejnil, no pre ilustráciu uviedol, že bude tvoriť približne 1 až 2 percentá z ceny notebooku. Gorilla Glass NBT by sa mala stať súčasťou notebookov už na jeseň tohto roka, pričom jednou z prvých spoločností, ktorá ho vo svojich nových modeloch použije bude americký Dell.

debata chyba
Viac na túto tému: #displej #notebook #gorilla glass