Tip: Mobilné navigácie poradia v zápche či v MHD

Navigáciu má vo svojom smartfóne každý. Niekomu stačí len štandardná od Googlu či Applu, iný si za prémiový obsah, interaktívne prvky a hlasového sprievodcu rád zaplatí. Prinášame vám niekoľko tipov na populárne mobilné navigácie.

10.08.2013 18:34
navígácia, GPS, určovanie polohy, satelit, iGo,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Ak niekam cestujete, či už na dovolenku, za zábavou alebo za priateľmi na chatu, niekedy dopravné značky na odnavigovanie do cieľa jednoducho nestačia. Vtedy človek obvykle siahne po cestovnej mape či mapách v mobile, za predpokladu, že má k dispozícii primerane rýchle internetové pripojenie na sťahovanie máp v rastroch. Na odľahlejších miestach či v zahraničí sa však na mobilný internet nemožno spoliehať. Práve vtedy prichádza na rad špecializovaný navigačný softvér, ktorý vlastnými mapami už disponuje a nemusí podklady sťahovať z internetu.

Ponuka navigácií je dnes naozaj pestrá. Stačí si otvoriť obchod Google Play alebo App Store a vyberať si môžete medzi desiatkami až stovkami multifunkčných navigácií s najrôznejšími funkciami. V ideálnom prípade zadarmo či s reklamou, alebo za desiatky eur. Ponúkané navigácie sa líšia výbavou, mapovými podkladmi, rozsahom spracovania, či ponúkaným 3D režimom a doplnkovými funkciami ako je sledovanie premávky, dopravných obmedzení a výberu trás podľa zvoleného vozidla. Prinášame vám niekoľko tipov na navigácie s pridanou hodnotou, aj keď nie zadarmo.

Navigon
Častým neduhom väčšiny platených navigácií je množstvo zle rozmiestnených prvkov a ovládanie, ktoré ani zďaleka nie je intuitívne. Navigon sa s týmto problémom vysporiadal po svojom. Aj keď na displeji zobrazuje viacero relevantných informácií (mohlo by ich byť aj menej), umiestnené sú po stranách tak, aby vodiča nerušili, no ak je potreba, upriamili jeho pozornosť na varovania. Nutno konštatovať, že výrobca spoplatnil nie len navigáciu samotnú, ale aj doplnkové funkcie, ktorých je naozaj mnoho. Aj keď konečná cena za všetky doplnky by sa vyšplhala k trojciferným číslam, je nepravdepodobné, že užívateľ ich bude všetky aj potrebovať. Väčšina z nich je veľmi špecifická, ako napríklad navigácia pre kamióny a karavany, či zobrazenie odstredivej sily, uhlov náklonu a prevrátenia vozidla v balíku Cockpit.

Navigácia Navigon Foto: Navigon
navigon Navigácia Navigon

Okrem štandardného 2D zobrazenia navigácia podporuje aj 3D na úrovni ulíc, prípadne panoramatický náhľad, ktorý zahŕňa aj hory, údolia v realistickom podaní. Podľa výrobcu je takto možné jednoduchšie identifikovať trasu pri ceste späť. Zaujímavosťou, ktorú mimochodom ponúkajú aj Mapy Google, je navigácia pre chodcov. Tá zahŕňa aj verejné dopravné prostriedky, autobusy, vlaky či električky. Funguje však len vo vybraných mestách. Horúcou novinkou je služba Mobile Alert Live, ktorá umožňuje okamžité varovanie pred nebezpečnými miestami, ktoré nahlásili samotní užívatelia. Varovania je možné aj anulovať v prípade, že už nie sú aktuálne. Za zváženie iste stojí aj nákup doplnku Traffic Live, ktorý v pravidelných intervaloch aktualizuje dopravnú situáciu a vodičovi ponúka optimalizovanú trasu berúc do úvahy zápchy, objazdy či zhustenú premávku. Vodičom, ktorý sa pohybujú po diaľniciach alebo viacpruhových cestách zas môže pomôcť doplnok Rality View Pro, ktorý im v živom náhľade zobrazí všetky pruhy vrátane odbočovacieho a upozorní ho, kedy a kam má odbočiť.

+ hustá sieť bodov záujmu (POI)
+ rýchlosť, podrobné mapy
+ jednoduchá obsluha, prehľadné menu
+ množstvo užitočných doplnkov
- cena, doplnky nie sú v cene

Sygic
Slovenská spoločnosť Sygic je už v segmente mobilnej navigácie ostrieľaným pionierom o čom svedčí niekoľko miliónová užívateľská základňa. Najviac sa jej darí paradoxne v Južnej Amerike. Sygic sa už dlhšiu dobu snaží expandovať v Spojených štátoch a presadiť sa v silnej konkurencii domácich značiek. Firma využíva mapové podklady TomTom, pričom užívateľ si vo väčšine verzií sťahuje mapy len tých krajín, ktoré aktuálne potrebuje. Pri navigovaní, rovnako ako Navitel a ďalší, počíta s dopravnými či cestnými obmedzeniami, tak pre vodičov ako aj peších chodcov.

Navigácia Sygic Foto: Sygic
navigácia sygic Navigácia Sygic

Pri výbere trasy má vodič tri alternatívne návrhy spolu s prehľadom o dĺžke trasy a očakávanom príchode do cieľa. V prípade, že nevlastní diaľničnú známku, prípadne sa chce vyhnúť spoplatneným úsekom ciest, môže svoju požiadavku zadať do navigácie, ktorá následne upraví trasu. Pri prekročení povolenej rýchlosti na vybranom úseku sa zobrazí hláška, rovnako tak aj v prípade, že sa vozidlo blíži k radarom, ktoré sledujú prekročenie rýchlosti.

Navigácia Sygic Foto: Sygic
navigácia sygic Navigácia Sygic

Na rozdiel od Navigonu Sygic ponúka len niekoľko doplnkov. Za 20 eur ročne napríklad monitoring dopravnej situácie pre celú Európu. Nevyhnutné je v tomto prípade permanentné pripojenie k internetu, ktoré je možné využiť aj na zdieľanie zaujímavých miest na sociálnych sieťach. Novinkou, ktorú Sygic oznámil počas leta sú recenzie na hotely, reštaurácie a atrakcie vo vybraných mestách v spolupráci so serverom TripAdvisor. Doplnok, ktorý si je možné stiahnuť individuálne pre konkrétne mestá nevyžaduje pripojenie k internetu.

+ množstvo nastavení
+ nerušivé elementy počas navigovania
+ informácie o zaujímavých miestach od TripAdvisor
+ počas leta cena znížená o 30 percent
- menej doplnkov v porovnaní s konkurenciou

Navitel
Ruská navigácia Navitel patrí medzi tie menej známe. Od februára ju propaguje Prestigio, ktorý jej 3-mesačnú bezplatnú verziu predinštaloval do všetkých smartfónov a tabletov. Popularite Navitelu nepomohlo ani jeho úzkoprofilové zameranie na región východnej Európy, no od prvého štvrťroku 2013 sa v navigácii objavili aj mapové podklady pre západnú Európu. Tie nie sú až tak podrobné, ako u konkurencie, no výrobca sa snaží nedostatky vyvážiť množstvom menej tradičných doplnkov, za ktoré si iní výrobcovia nechávajú zaplatiť, prípadne ich neposkytujú vôbec.

Navigácia Navitel Foto: Navitel
navigácia navitel Navigácia Navitel

Na dopravné zápchy upozorňuje vstavaná služba Navitel.Traffic, informácie o aktuálnom počasí vrátane predpovedí zas zobrazí Navitel. Weather. Tak ako inde, aj v prípade Navitelu je možné upraviť si trasu podľa vlastných potrieb, navyše navigácia vodiča upozorní aj na nebezpečné úseky na ceste, radary a podobne. Zoznam bodov záujmu výrobca rozšíril aj o prehľad aktuálnych cien pohonných hmôt. Interaktívna služba Navitel.Friends umožní sledovať polohu priateľov na mape v reálnom čase, odosielať im bezplatné správy, či obojstranne vytvoriť trasu, na ktorej konci sa možno s priateľmi stretnúť.

+ možnosť prispôsobenia rozhrania
+ zaujímavé bezplatné doplnky
+ stabilita, prehľadný 3D režim
- množstvo rušivých elementov na obrazovke
- komplikovanejšie nastavenia
- problematické prepočty pri náhlej zmene trasy
- nie 100-percentná lokalizácia

4 debata chyba
Viac na túto tému: #navigácia #sygic #navitel #navigon