Microsoft premení obývačku na veľkú virtuálnu hraciu plochu

Vďaka novému patentu chce firma zmeniť spôsob, akým ľudia hrajú videohry. Pomocou senzorov a projektorov premení celú miestnosť na jednu veľkú hraciu plochu.

13.08.2013 07:00
herná konzola, xbox, kinect, hra, počítačová... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Microsoft o novinke so záhadným označením Illumiroom hovoril po prvýkrát približne pred pol rokom na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Doba pokročila a firma požiadala patentový úrad o schválenie vzoru na technológiu, ktorá dokáže premeniť miestnosť na veľkú hraciu plochu. Microsoft sľubuje novú dimenziu hrania hier na konzole Xbox.

Súčasťou systému Illumiroom je senzor Kinect, ktorý sníma celú miestnosť vrátane objektov v nej a následne pomocou špeciálnych projektorov zobrazuje obraz upravený s ohľadom na prostredie a konkrétnu hru. V praxi to znamená, že hráč bude obklopený hrou aj mimo hlavnej obrazovky. Vďaka projektorom sa objekty v miestnosti stanú viac plastickými, prípadne dostanú nový vzhľad, farbu či odtieň. Pomocou efektov budú následne reagovať na rôzne udalosti v hre tak, aby mal človek realistický dojem z hry, ktorej bude súčasťou.

Microsoft Illumiroom

Illumiroom umožní hráčovi nastaviť si, na aké impulzy bude systém reagovať a ako ich bude interpretovať. V akčnej hre sa tak môže na stenách objaviť širšie okolie okolo hlavnej postavy, prípadne objekty v izbe sa budú môcť pri výstreloch „otriasať“ a meniť farby. Zobraziť bude možné prakticky čokoľvek vrátane abstraktných vizualizácií, ktoré majú upriamiť pozornosť hráča, prípadne rozšíriť spektrum jeho vnímania. Problematický však môže byť prístup k zdrojovému kódu u hier, nakoľko práve on bude potrebný na prepočty pri rozšírení obrazu o objekty, ktoré sú súčasťou hry. Bližšie podrobnosti fungovania systému Illumiroom Microsoft nepredstavil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #xbox #illumiroom #herná konzola #virtuálna realita